szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Árverésre bocsátották a Star Wars negyedik forgatókönyv-vázlatát, amit Harrison Ford felejtett még 1976-ban egy bérelt londoni lakásban.

10 795 fontot (4 549 120 forint) fizettek ki egy londoni aukción azért a Star Wars-forgatókönyvért, amit eredetileg Harrison Ford olvasgatott, majd ottfelejtett egy londoni lakásban – írja a Guardian.

Ez volt a legelső Csillagok háborúja mozi negyedik forgatókönyv-vázlata, amit 1976 március 15-re datálnak, és még egész furcsa korai munkacímen futott:

The Adventures of Luke Starkiller (Csillaggyilkos Luke kalandjai).

A leütési árat előzetesen 8-12 ezer font közé becsülték, a relikviát végül egy osztrák magángyűjtő szerezte meg.

Ford más tárgyakat is hátrahagyott a lakásban, ahol akkor lakott, amikor a Hertfordshire-i Elstree Studiosban forgatott. Ezek között voltak forgatási menetrendek, egy híváslista és jegyzetgyűjtemények, a papírokat egyben vásárolta meg egy brit vevő, összesen 4826 fontért.

A papírokat 50 éven keresztül őrizték abban Notting Hill-i lakásban amelynek felső két szintjét adták ki Fordnak, illetve a kultuszfilm másik két főszereplőjének, a Luke Skywalkert alakító Mark Hamillnak és a Leia hercegnőt játszó Carrie Fishernek.

Az árverező Excalibur Auctions munkatársa szerint a nagyközönség előtt eddig ismeretlen forgatókönyv rekordáron kelt el.

 

Leállítja a Star Wars-irodalom hazai kiadását az azt 17 éve megjelentető kiadó

Több Star Wars-kiadvány nem fog megjelenni a Szukits Könyvkiadónál, és ezzel együtt a meglévő kötetek értékesítése is véget ér. A jelenlegi gazdasági körülmények között ugyanis nem tudják folytatni a franchise kiadását.