szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szerinte a produkció tele van történelmi pontatlanságokkal, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a görög alkotmány védi a művészet szabadságát.

Nagy Sándor számos filmhez és sorozathoz nyújtott már inspirációt, most épp a Netflix nyúlt a sztorihoz az Alexander: The Making of a God című dráma-dokumentumfilmben. Ez akár hízelgő is lehetne az országimázsra nézve, a görög kulturális miniszter azonban felháborodva ítélte el a filmet mint „rendkívül rossz minőségű fikciót”, amely tele van történelmi pontatlanságokkal.

Lina Mendonit mindenekelőtt az zavarja, hogy film romantikus kapcsolatként ábrázolja Nagy Sándor és bizalmasa, Héphaisztion kapcsolatát. Mendoni azt mondta, „a forrásokban nincs szó arról, hogy ez a kapcsolat túllépte volna az Arisztotelész által meghatározott barátság határait.”

Az egyik görög lapban megjelent véleménycikk szerint a Netflix produkciója elferdíti az igazságot, és Oliver Stone 2004-es Nagy Sándor, a hódító című filmjét hibáztatja azért, hogy „propagandakampányt indított Sándor homoszexualitásáról”.

Megszólalt az ügyben Dimitrisz Natsziosz, a jobboldali Niki párt elnöke is, aki sajnálatosnak, elfogadhatatlannak és történelmietlennek nevezte a sorozatot.

Natsziosz a parlamentben megkérdezte a kulturális minisztert, hogy a görög kormány fellép-e a Netflix ellen, de Mendoni szerint egy ilyen lépés alkotmányellenes lenne, hiszen a görög alkotmány a 19. század eleje óta védi a művészet szabadságát. „A kulturális minisztérium nem gyakorol cenzúrát, nem indít büntetőeljárást, nem tiltja be, nem manipulálja, nem korlátozza, nem ellenőrzi az információk és eszmék terjesztését sem megelőző, sem büntető, sem elnyomó módon” – fogalmazott Mendoni.

Görögországban egyébként épp a napokban legalizálták az azonos neműek házasságát. A görög parlament a múlt héten 176-76 arányban megszavazta a reformjavaslatot, így mostantól az azonos nemű párok nemcsak házasodhatnak egymással, hanem lehetővé válik számukra a gyerekek örökbefogadása is.