szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kalamár Tamás és társai ellen szerzői jogok megsértése miatt indított pert egy írónő.

A Fővárosi Törvényszék helybenhagyta a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság felmentő ítéletét abban a büntetőügyben, amelyben három televíziós szakembert különösen nagy vagyoni hátrányt okozó szerzői jogok megsértésével vádolt az ügyészség – adta hírül a törvényszék. A közleményben nevek nem szerepelnek, de kikövetkeztethető, hogy Kalamár Tamásról, az Oltári csajok című produkció produceréről és társairól van szó.

A vádirat szerint a két férfi és egy nő engedély nélkül dolgozott át egy, a sértett által írt regényt, majd televíziós sorozatot készített belőle. A sértett hivatkozása szerint a vádlottak a megfilmesítés eredményeként 100 millió forintot meghaladó vagyoni hátrányt okoztak neki.

A Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság 2023. január 6-án kihirdetett elsőfokú ítéletével a vádlottakat felmentette az ellenük emelt vád alól azzal a megállapítással, hogy a terheltek vonatkozásában nem volt tetten érhető szerzői jogsértés, felelősségük pedig nem volt megállapítható. A döntés ellen az ügyészség fellebbezett, mivel részben megalapozatlannak tartotta az ítéletet.

A másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék szerint a kerületi bíróság döntése meghozatalakor az eljárási szabályoknak megfelelően járt el, körültekintően, részletesen és helyesen, logikai hibát nem vétve indokolta ítéletét, ezért nem osztotta a vádhatóság felelősségre vonásra, illetve az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezésére vonatkozó álláspontját, és az elsőfokú bíróság felmentő rendelkezését helybenhagyta. A végzés jogerős.

Ahogy korábban a hvg.hu is megírta, Kalamárékat Köbli-Sík Viktória vádolta meg azzal, hogy ellopták Szerelemkereső című regénye egyes részleteit, a feljelentése alapján pedig az ügyészség vádat emelt a tévésekkel szemben.

Kalamár Tamás, aki a Barátok közt korábbi producere, ötletgazdája is, nem ismerte el bűnösségét – ahogy a másik két alperes sem –, továbbá kijelentette, hogy soha életében nem hallott Köbli-Sík Viktóriáról és a művéről.

(Nyitóképünkön Kalamár Tamás látható.)