szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Omega együttes kiadójának, a Hungarotonnak ugyan sikerült elérnie, hogy a jogsértő szerzeményt eltávolítsák, de kártérítést már nem tudtak kicsikarni Lil Yachtytól.

Miután kiderült, hogy az amerikai rapper, Lil Yachty plagizált, és az Omega Gyöngyhajú lány című sláger zenéjére felmondta a saját szövegét, a Hungaroton, a magyar zenekar kiadója azonnal reagált, és megtették a szükséges jogi lépéseket. Ahogy Molnár Gréta kiadóvezető a Blikknek elmondta, Lil Yachty menedzsmentje ugyan eltüntette a kiadó kérésére a kritikus alkotást (az már nem érhető el a YouTube-on sem), de kártérítést nem fognak fizetni. Ennek pedig az az oka, hogy a rapper dalának az amerikai szerzeményeket listázó hivatalos rendszerben nincs nyoma, vagyis Lil Yachty zenei életművének nem része a szóban forgó felvétel, hivatalosan ilyet nem jelentetett meg.

„Annak érdekében, hogy a jogellenes felhasználás ne legyen elérhető, az átdolgozást minden olyan platformról töröltettük, ahol az tudomásunk szerint elérhető volt” – fogalmazott Molnár.

Korábban Molnár György „Elefánt”, az Omega gitárosa azt mondta a Tényeknek, hogy Lil Yachty nemhogy nem kért engedélyt Presser Gábor és Adamis Anna szerzeményének a felhasználására, de meg sem kereste őket.

Nem először fordul elő, hogy „lenyúlják” az Omega legismertebb slágerét – korábban abból volt egy kisebb botrány, hogy Kanye West engedély nélkül használt fel belőle egy részletet, majd egy brit tévésorozat zenéjében csendült fel.