Sürgősen el kell kezdeni a jövő villamos hálózatainak kialakítását

forrás: Prím Online, 2023. december 6. 09:55

Az elavult infrastruktúra hátráltatja az energiaátmenetet, ezért a villamos hálózatok digitális megoldásokra épülő korszerűsítését sürgetik a Schneider Electric szakértői. A vállalat a múlt héten, Párizsban megrendezett Enlit Europe 2023 konferencián több olyan megoldást is bemutatott, amelyek támogatják a hálózatok hatékony, a fenntarthatóság jegyében megvalósuló fejlesztését. 

A Schneider Electric, az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat az Enlit Europe 2023 rendezvény kapcsán is arra szólította fel az energetikai döntéshozókat, hogy gyorsítsák fel a villamos hálózatok digitális fejlesztéseit a fenntartható, rugalmas és hatékony infrastruktúra kialakítása érdekében. A vállalat Enlit konferencián részt vevő szakértői szerint az elavult rendszerek hátráltatják az energetikai átmenetet, ezért digitális megoldásokra épülő, intelligens villamos hálózatok létrehozását javasolják, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy csökkenjen az energiaszektor szén-dioxid-kibocsátása.

 

„Az energetikai átmenet igazi kihívása a hálózati teljesítmény és hatékonyság növelése, több megújuló energiaforrás hálózatra való csatlakoztatásával, és annak biztosítása, hogy ezzel párhuzamosan a CO2-kibocsátás ne nőjön. Egyszerűen nem haladunk elég gyorsan a rugalmas, digitalizált villamosenergia-hálózatok megvalósításában, annak ellenére, hogy már rendelkezünk az ehhez szükséges berendezésekkel és szoftverekkel. A politikai döntéshozóknak és az iparág vezetőinek reagálniuk kell a helyzetre: vagy korszerűsítenek, vagy azt kockáztatják, hogy nem érjük el a nettó zéró kibocsátásra vonatkozó céljainkat” – mutatott rá Frederic Godemel, a Schneider Electric Power Systems and Services üzletágának ügyvezető alelnöke. 

 

 

A Schneider Electric az Enlit 2023-on olyan új innovációkat mutatott be, amelyek lehetővé teszik az áramszolgáltató vállalatok számára az agilis hálózati digitalizációt, valamint biztosítják a villamosenergia-értéklánc szereplői közötti hatékonyabb együttműködés alapjait. A párizsi eseményen bemutatott innovációk között volt az RM AirSeT középfeszültségű kapcsolóberendezés, amely a szén-dioxidnál 23500-szor szennyezőbb SF6 gázt tiszta levegővel helyettesítve kínál környezetbarát megoldást a villamos hálózatokat üzemeltetők számára. 

 

Az érdeklődők megismerhették az EcoStruxure Microgrid Flex alkalmazást is, amely az iparágban elsőként, a gyorsabb megvalósítás érdekében szabványosítja és egyszerűsíti a mikrohálózatok konfigurációját, drasztikusan csökkentve ezzel a kialakításukhoz szükséges időt. A Schneider Electric az Enliten többek között bemutatta az alállomások optimális energiagazdálkodását és hatékony karbantartását támogató digitális iker megoldását, az elosztott energiaforrások menedzselésére használható felhőalapú alkalmazását, valamint a jövő hálózatainak kialakítását segítő digitális hálózati platformja új generációját

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Dekarboizáció és hatékonyságnövelés egyszerre az iparban

A globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás 45 százalékát adja az ipari tevékenység, így a klímacélok elérése érdekében kulcsfontosságú a szektor dekarbonizációja. A Schneider Electric a világ elsőszámú ipari szakvásárán, a Hannover Messén mutatta be azokat az innovációkat, amelyek lehetővé teszik az ipari szereplők számára a kibocsátásuk csökkentését és a termelési hatékonyságuk növelését.

2024. április 26. 11:33

Az SAP AI-alapú fejlesztéseivel a gyáripar is átalakul

A termelékenység, a hatékonyság és a precizitás újabb szintje érhető el azokkal az AI-alapú fejlesztésekkel, melyeket az SAP mutatott be az ellátási láncokhoz kapcsolódó megoldásaiban a Hannover Messe kiállításon. A valós idejű adatokból származó, mesterséges intelligencia által felfejtett következtetések abban segítenek a vállalatoknak, hogy jobb döntéseket hozzanak az ellátási láncok egészében, racionalizálják a termékfejlesztést és javítsák a gyártás hatékonyságát.

2024. április 25. 16:31

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50