szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hollywood legismertebb filmrendezői, köztük Jason Reitman, Steven Spielberg, Christopher Nolan és Bradley Cooper vásárolták meg a 93 éves Los Angeles-i Village Theatert, hogy megmentsék a nagy múltú mozit.

A több mint harminc filmrendező összefogásával létrejött vásárlásról a csoport szerdán adott ki közleményt. Mint írták: az a céljuk, hogy megőrizzék Los Angeles Westwood negyedének kulturális nevezetességét, ahol 1931 óta rendeznek filmpremiereket.

A vásárlás részleteit nem hozták nyilvánosságra.

Reitman elmondta: kötelességének érezte, hogy mozgósítsa a filmrendezőket az ügyért, amikor megtudta, hogy tavaly eladásra kínálták a mozit. Hozzátette: tősgyökeres Los Angeles-iként felelősséget érzett a mozi gazdag múltjának megőrzéséért.

Az UCLA kaliforniai egyetem közelében található Village Theater jellegzetes, 52 méter magas fehér tornyáról és 1300 férőhelyes vetítőterméről ismert.

Reitman közleményében felidézte, hogy több filmje – köztük az Egek ura, a Szellemirtók – Az örökség és a Juno premierjét is a moziban rendezték meg.

A rendezők azt tervezik, hogy személyes gyűjteményeik darabjait is kiállítják majd a moziban. Chris Columbus, aki „filmes csodaként” festette le a filmszínházat, 16 mm-es filmgyűjteményének bemutatását ajánlotta fel.

Steven Spielberg a kulturális intézmény helyrehozatalának fontosságát emelte ki. Christopher Nolan pedig a mozi közösségformáló szerepét hangsúlyozta, hozzátéve, örömmel dolgozik együtt számos kedvenc rendezőjével a hely megmentésén, amelynek a mozizás jövőjében is szerepe lehet.

A Village Theater új tulajdonosai között szerepel mások mellett J.J. Abrams, Judd Apatow, Damien Chazelle, Ryan Coogler, Alfonso Cuarón, Guillermo del Toro, Alejandro González Inárritu, James Gunn, Rian Johnson, Christopher McQuarrie, Alexander Payne, Todd Phillips, Seth Rogen, Denis Villeneuve és Chloé Zhao neve is.