szerző:
Tetszett a cikk?

Vereséggel hangolt a hétvégi, Újpest elleni derby-re a magyar bajnok.

Egygólos hátrányból várta a Ferencváros az Olympiakosz Pireusz elleni visszavágót, miután a magyar bajnok múlt héten 1–0-s vereséget szenvedett Görögországban az Európa-konferencialiga nyolcaddöntőjébe jutásért zajló párharc első felvonásán. Az első mérkőzésen ugyan úgy tűnt, korán magához ragadhatja a Fradi a vezetést, miután Varga Barnabás már a 2. percben a kapuba csúsztatott, de a játékvezető les miatt érvénytelenítette a találatot. A második játékrészben a hazaiak felőrölték a Ferencvárost, végül Ajub el-Kabi 83. percben szerzett találatával minimális előnyt szereztek a visszavágó előtt.

Indul a kupatavasz a fociban - mindhárom sorozatban szurkolhatunk magyar sikereknek

Szűk két hónappal azután, hogy véget ért a legrangosabb európai kupasorozat, a Bajnokok Ligája csoportköre, visszatérnek a kontinens legjobbjai. De nem csak a BL, az Európa-liga és az Európa-konferencialiga küzdelmei is folytatódnak, ráadásul mindhárom sorozatban lesznek magyar érdekeltségű csapatok.

A szerdai sajtótájékoztatón arról beszélt a Ferencváros edzője, Dejan Sztankovic, hogy az Olympiakosz elleni visszavágó maga lesz a nagybetűs meccs csapata számára.

Sokan az év mérkőzésének tartják, számomra inkább a pillanat meccse lesz. Mindenkit be akarok vonni, nemcsak a játékosokat, hanem a személyzetet és a közönséget is. Közösen fogunk kiállni, azt szeretném, hogy tényleg pokoli hangulat legyen a stadionban. Azt szeretném kérni, hogy az utolsó pillanatig mindenki higgyen a csapatban

– fogalmazott a szerb tréner, aki szerint eljöhet az a pillanat, amikor all-int mondanak és mindent egy lapra feltéve kell rohamozzanak, de nem lehet így futballozni az első perctől kezdve.

Sztankovic az ellenfélről elárulta, hasznos információkkal gazdagodott annak köszönhetően, hogy az Olimpiakosz pályára lépett hétvégén, mert a PAOK ellen 4–1-re megnyert rangadón a múlt héten kinevezett kollégája, José Luis Mendilibar négy helyen is változtatott a kezdőcsapatán.

  • Ferencvárosi TC: Dibusz – Wingo, S. Mmaee, I. Cissé, Civic – Zachariassen, Abu Fani, Maiga, Marquinhos – Varga B., Kodro.
  • Olympiakosz Pireusz: Paszhalakisz – Rodinei, Recosz, David Carmo, F. Ortega – Chiquinho, André Horta, Hezze – Fortunisz, El-Kabi, Podence.
Fölényben játszottak a görögök, tizenegyesből szereztek vezetést

Teltház fogadta a csapatokat a Groupama Arénában. A mérkőzést a Ferencváros kezdte, de Dibusznak már az első 20 másodpercben dolga akadt, egy hosszan előre ívelt labdát kellett fejjel oldalra tennie. A 3. percben Kodrót buktatták a 16-os csücskénél, jó helyről járt szabadrúgás a Ferencvárosnak, de Abu Fani középre tett labdáját kifejelték. Az első 6 percben a Fradi egyértelműen magához ragadta a kezdeményezést, 60 százalékban birtokolta a labdát a magyar csapat. Ezt követően a görögök is megérkeztek a mérkőzésre, Fortunisz passzolt középre laposan a jobbszélről, de Cissének nem okozott gondot és tisztázott. Egy labdavesztés után Horta előtt adódott lövőhelyzet, de a blokkot találta el, majd néhány másodperccel később Marquinhos ugrott ki a túloldalon, de nem jutott el lövésig.

Negyedóra elteltével némiképp átvette az irányítást az Olympiakosz. Előbb Horta lőhetett, de Mmaee testéről szögletre pattant a labda, majd Podence beadása után Hezze nem talált kaput. A 20. percben Horta húzta meg a balszélen, középre is tudta adni, de lágyan emelt Dibusz ölébe. Folyamatosan érzékelhető volt a görögök nyomása, a 24. percben Podence El-Kabit kereste, de sikerült előle szögletre tisztázni. A 28. percben Podence maradt lent a földön, akihez az orvosi csapat is bejött. Hatalmas nyomást helyezett az Olympiakosz a Fradira, már a magyar csapat 16-osánál letámadak a görögök és próbáltak labdát szerezni.

A 30. percben már a 8. kapura tartó lövését eresztette meg a vendég együttes, Fortunisz adott be veszélyesen, El-Kabi fejese azonban centikkel, de elzúgott a felsőléc felett. Három perccel később Civic húzta meg a baloldalon, de Paszhalakisz magabiztosan húzta le a labdát. Másodpercekkel később ismét labdát szerzett a Ferencváros egy rossz kirúgás után, de Zachariassen lövése lapos és erőtlen volt, elkerülte a kaput. Újabb ígéretes Fradi támadás bontakozott ki a 36. percben, de a vendég védők elcsípték Marquinhos labdáját. Egy kicsivel kellett volna csak pontosabb labda és Varga előtt adódhatott volna nagy helyzet.

A 37. percig kellett várni a Fradi első kaput eltaláló lövésére, Kodro emelte rá félpályáról, nem okozott gondot Paszhalakisznak. Fél perc sem telt el és Cissé a saját térfelén veszített labdát, amiből jól ugratták ki Hortát, nagy helyzetbe került, de lövése éppen elkerülte a bal kapufát. Hamarosan újabb komoly hibát vétett a Ferencváros védelme, Podence csapott le a labdára, de 8 méterről csúnyán fölébombázott. A 40. percben Podence és Chiquinho csinált bohócot a magyar védelemből, de Dibusz észnél volt és rá tudott vetődni a labdára. A félidő vége előtt 5 perccel beszorult a magyar csapat, Podence beadása után El-Kabi csúsztatott, a labda viszont Mmaee kezében akadt el. A játékvezető a VAR segítségét kérte, de nem nézegette sokáig a helyzetet, a 11-es pontra mutatott.

El-Kabi állt a labda mögé. Lövése jobbra, Dibusz balra. Ezzel a góllal megszerezte a vezetést a görög csapat a 44. percben, összesítésben 0–2.

Helyzetekig igen, de gólig nem jutott el a Fradi

A Ferencvárosnak a második félidőben legalább két gólt kellett szereznie, így Sztankovics a félidőben kettőt cserélt. Kodro helyére Alekszandar Pesics érkezett, Wingót pedig Cebrail Makreckis váltotta. A frissen beállt Makreckis Zachariassent kereste, de utóbbi elesett az ötösön belül. A játékvezető sípja néma maradt. Az 53. percben aztán Fortunisz cselezett jobbról a bal lábára, lövése erőtlenül gurult el Dibuszig. Másodpercekkel később Podence kígyózott át a magyar védelmen, de a blokkba lőtt. A kipattanó Fortunisz elé került, de lecsúszott a beadása.

Első szögletéhez az 59. percben jutott a Ferencváros, Abu Fani veszélyesen tekert középre, de Varga elől kicsúsztatták a labdát. A görög csapat ezt követően támadsba lendült, viszont a 16-os vonalánál sikerült menteni a kiugró támadó elől. A kontrából Varga lódult volna meg, de őt is szerelni tudták. A 62. percben ismét Fradi szöglet, Fani beadása azonban nagyon magas volt, esélytelen, hogy Mmaee elérje. Egy perccel később Pesics harcolt ki újabb sarokrúgást, ami már jobban érkezett középre, de Cissé csúsztatása jócskán elkerülte a kaput. Ez volt az addigi legnagyobb Fradi helyzet.

A 67. percben ismét kettőt cserélt a Fradi: Civic és Zachariassen jött le, helyükre Cristian Ramírez és Mohamed Ali Ben Romdan érkezett. A cserék után Podence húzta meg a baloldalt, majd rabonából adta be a labdát, Dibusz csak szögletre tudta ütni. Az ellentámadásból Abu Fani passzát nem tudta lekezelni Romdan, ami így Makreckis elé pattant, aki egy csel után csúnyán fölé lőtt jobbal.

A 72. percben Fortunisz adott be 40 méterről egy szabadrúgást, amit Mmaee csúsztatott ki oldalra. Ezt követően az Olympiakosz is kettőt cserélt. Lejött a csapatkapitány Fortunisz, akit Vicente Iborra váltott, illetve elhagyta a pályát Horta, a helyére Jorgosz Maszurasz érkezett. A Fradi egyre támadóbb szellemben kezdett fellépni, Ramírez balról betett labdáját Varga fejelte jócskán a jobb felső mellé, majd Cissé passzát Romdan nem tudta átvenni, csúnya technikai hiba volt.

A 79. percben a mindkét mérkőzésen eredményes El-Kabi hagyta el a pályát, akit Sztevan Jovetics váltott. Ez is a két csapat közötti különbséget mutatja, a görögök kispadján a Manchester City korábbi csatára, a 65-szörös montenegrói-válogatott Jovetics ül. A hazai szurkolókra nem lehetett panasz, annak ellenére, hogy gyakorlatilag egész meccsen veszélytelen volt a Ferencváros a kapura, a drukkerek végig énekelték a találkozót. A pár perce beállt Jovetics gyorsan helyzetbe került, jobb oldalról leadott, tízméteres lövését nagy bravúrral védte Dibusz.

Marquinhos begörcsölt, így Katona Bálint váltotta a 87. percben, majd egy szabálytalanság után Abu Fani dühében elrúgta a labdát, sárga lap volt a jutalma érte. A szabadrúgás után szép összjátékot mutattak be a görögök, de Dibusz ezúttal is védeni tudott. Cserélt még egyet az Olympiakosz a 88. percben, Chiquinho helyére Joao Carvalho állt be, majd Fani jobb oldali szabadrúgását hét méterről a léc fölé fejelte Mmaee. A ráadásban még próbálkozott a Ferencváros, több lehetőség is adódott a zöld-fehérek előtt, de gólt már nem sikerült lőni. Kettős győzelemmel jutott tovább a nyolcaddöntőbe az Olympiakosz.

LABDARÚGÁS
EURÓPA-KONFERENCIALIGA, RÁJÁTSZÁS

Ferencváros-Olympiakosz 0–1 (El-Kabi 44.)