szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nagy Zoltán, a Független Előadó-művészeti Szövetség ügyvezetője szerint az a probléma a mostani kulturális kormányzattal, hogy nem tudja – vagy nem akarja – az egész előadó-művészeti rendszer összefüggéseit megérteni.

Hat kategóriában összesen 830 millió forintot oszt ki a független kulturális intézményeknek és szervezeteknek a Kulturális és Innovációs Minisztérium. 2022-ben még 1,26 milliárd forintra írták ki a pályázatot, tavaly pedig 850 millió forintra csökkentették az összeget – írja a 444.hu.

A budapesti függetlenek működési támogatásként 2022-ben 533,5 milliót, tavaly 315 milliót kaptak, idén pedig mindössze 286 millió jár nekik. Ez azt jelenti, hogy

két év alatt majdnem 50 százalékkal csökkentették a keretösszeget

a lap szerint.

Nagy Zoltán, a Független Előadó-művészeti Szövetség ügyvezetője erről szólva kifejtette: az a probléma a jelenlegi kulturális kormányzattal, hogy nem tudja – vagy nem akarja – az egész előadó-művészeti rendszer összefüggéseit megérteni.

Úgy gondolkozik a kormány a struktúráról, mint egy süllyedő léghajóról, hogy ha valamit kidob, akkor minden rendben lesz, de ez nem igaz.

Mint mondta, a finanszírozási tendenciákat nézve a budapesti színházak tavaly 150 milliót, idén 125 milliót kaptak, a budapesti táncegyütteseknek tavaly 85 millió, idén 66 millió jutott. Az egész területet kiszolgáló befogadó színházaknak – MU Színház, Szkéné, Jurányi Ház – a tavalyi 80 millió helyett 95 millió áll rendelkezésre ebben az évben, és szintén növekedett a vidéki színházak támogatása, mert a tavalyi 100 millió után idén 135-öt kaptak. Ezt Nagy némileg árnyalja, mert, mint mondja, az emelés valójában nem emelés, csak a keretösszegek belső arányai változtak.

A hvg.hu-nak nem válaszolt a kormány, a pártlapban üzente meg, mi lesz a független színházakkal

Röviddel a független színházak kivéreztetéséről szóló cikkünk után végül jelentős késéssel megjelent, milyen minimális pénzt kapnak a társulatok, de a Magyar Nemzet előtte még megírta: minden Karácsony Gergely hibája.

A tavalyi csökkenést még a háborúval és az elszabadult rezsiárakkal magyarázták, most azonban a minisztérium már nem is indokol meg semmit. „Ez a pénz eltűnt a működési pályázatból. Ugyanígy tűnt el a pénz a kulturális tao-támogatás helyébe lépő többlettámogatás pályázati rendszeréből is” – fogalmazott.

A szakma fontos feladatot ellátó műhelyei működésük kis részére elegendő támogatást kaptak csak, sokaknak pedig egyáltalán nem jutott pénz, közben a Vidnyánszky Attilához is köthető, sok esetben valós művészeti eredményekkel nem rendelkező társulatok annyi pénzt kaptak, ami négy-öt független csoport éves működését is fedezni tudná – tette hozzá.

Duda Éva: Nagyon sok félelem van a levegőben

A kreatív energiáik jelentős százaléka arra megy el, hogy kitalálják, miként létezhessenek tovább, azért dolgoznak, hogy dolgozhassanak - mondja a kortárs táncegyüttest vezető koreográfus, aki szerint a független társulatokat sújtó drasztikus pénzelvonásokhoz szinte lehetetlen ennyire hirtelen adaptálódni. Ennek ellenére nem adják fel.

* * * Lakástámogatás meglévő és vállalt gyermekek után

A lakástámogatási rendszer egyik legfontosabb eleme a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK). Az igénylők lakáscéljuk megvalósításához 600 ezer és 10 millió forint közötti összeget kaphatnak meglévő és vállalt gyermekük után. A Bankmonitor CSOK kalkulátorával a támogatási jogosultság könnyen ellenőrizhető, de azt is meg lehet tudni, hogy igényelhető-e a támogatáshoz kapcsolódó kedvezményes CSOK-hitel.