szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A világhírű francia zenekar nyitja meg a Szabadtéri Játékok koncertsorozatot.

Mostanra hagyománnyá vált, hogy a 2022-ben felújított játszóhely koncertkínálatában legalább egy világhírű zenei produkció is várja a közönséget; így a sorozat estjeit megelőzően, június 19-én a francia együttes szórakoztatja majd az újszegedi színpad közönségét.

A Nouvelle Vague zenekart 2003-an alapította meg Marc Collin zeneszerző, zenei producer és a néhai Olivier Libaux lemezproducer, gitáros, dalszerző, azzal a céllal, hogy valami egészen egyedit alkossanak, és andalító bossa nova feldolgozásban értelmezzék újra a hetvenes-nyolcvanas évek ikonikus rockszámait, posztpunk és new wave klasszikusait.

Páratlan vállalkozásuk hamar nemzetközi elismerést vívott ki, és a zenekar az elmúlt két évtized folyamán bejárta a világot.

Elsöprő sikerük egyik titka Marc Collin szerint a franciás nemtörődömség, amellyel saját képükre formálják a megidézett dallamokat. Emellett folyamatos megújulás jellemzi a Nouvelle Vague diszkográfiáját: minden lemezzel újabb és újabb együttműködő művészek, izgalmas kombinációban a fejük tetejére állított zenei stílusok gondoskodnak arról, hogy az általuk képviselt életérzés már néhány taktus után meghódítsa a hallgatókat.

A Depeche Mode-tól a Blondie-ig, a Duran Durantól Billy Idolon át a The Cure-ig vagy a Dead or Alive-ig számos legendás előadó legnagyobb slágerét feldolgozták már. Kísérleteik során hol country és westernfilmes zenei hatásokkal, akusztikus dzsesszel, hol popritmusokkal, és persze az elmaradhatatlan bossa nova hangzással fűszerezik a megszólaltatott dalokat – ám sokoldalú művészi tevékenységük állandó vezérmotívuma maradt a posztpunk melankólia és a bossa nova ritmus és életérzés invenciózus ötvözése.

 

A zenekar legújabb, Should I Stay or Should I Go című albuma február 16-án jelent meg. A címadó The Clash-sláger is hallható rajta, természetesen egészen különleges hangulatú feldolgozásban.

A Szegedi Szabadtéri Játékok keretében lesz később többek között Dixieland Gála, Kálmán Imre – 120 perc a Föld körül, a Csókkirály, a Találkozások, a „Csönded vagyok”, koncertet ad a Margaret Island és Koncz Zsuzsa is.