szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A munkabeszüntetést két szakszervezet hirdette meg. Lezárását a kollektív szerződés megkötéséhez, a kollektív munkaügyi vitát lezáró megállapodás létrejöttéhez kötik.

Március 19-től határozatlan időre sztrájkot hirdetett a Magyar Állami Operaház két szakszervezete. Tagjaik egészen addig nem vennék fel a munkát, amíg az intézmény vezetése meg nem állapodik velük az idei béremelésről és a kollektív szerződésről – írja a Magyar Narancs.

A Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete, valamint az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete azért adta ki a sztrájkfelhívást, mert „a munkáltatónál kezdeményezett, jelenleg is folyó kollektív munkaügyi vitában foglalt követeléseinket, a 2024. évre vonatkozó bérmegállapodás, valamint a Kollektív Szerződés megkötésének vonatkozásában a munkáltató nem hajlandó teljesíteni”. Kiszámítható, tisztességes, a munkavállalók méltóságát és egzisztenciális biztonságát garantáló, visszaélésszerű joggyakorlást nem tűrő viszonyokat akarnak elérni, és ezek feltételének látják a szerződést és a megállapodást.

A lap emlékeztetett, hogy az operaházi dolgozók tavaly júniusban léptek fel először érdekeik érvényesítéséért, 30 százalékos béremelést, a kollektív szerződés megkötését és a társulati tagokkal való tisztességes bánásmódot kérték. A felek két átmeneti megállapodást kötöttek azóta, ám a két fő kérdésben, a béremelésről és a kollektív szerződésről nem született megállapodás.

Ahogy a cikkben írják, Ókovács Szilveszter főigazgató ősszel támogatta a dolgozók igényét, a kulturális és innovációs minisztert is tájékoztatta a béremelés jogosságáról, az annak hiányában bekövetkező esetleges sztrájkról. Célként az Aldi és a Lidl élelmiszer-kiskereskedelmi hálózat átlagbérszintjét jelölte meg a miniszterek írt segítségkérő levelében. Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár október 1-jei válaszában arra hívta fel a figyelmét, hogy az Opera gazdálkodásért vezetőként egymaga a felelős, a helyzet megoldását Ókovácsra bízta.

Novemberben ugyanakkor már kevésbé tűnt empatikusnak Ókovács hozzáállása a témához: mi is megírtuk, hogy nyilvános posztjában arcpirítónak nevezte a szakszervezeti követeléseket, és azt írta róluk: „13 éve nem tudnak eredményes sztrájkot összehozni, és ez most is így lesz”.