szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az 1964-es klasszikusban többször szerepel a hottentotta szó, ami a besorolásokról döntő testület szerint ma már sértő.

Megváltoztatták az 1964-es Mary Poppins-film besorolását Nagy-Britanniában a diszkriminatív nyelvezetre hivatkozva – írja a Variety. Eddig a U, vagyis Universal kategóriában volt, gyakorlatilag bármilyen korú gyereknek ajánlották, most viszont a PG, tehát Parental Guidance csoportba sorolták – vagyis a szülőknek mérlegelniük kell, hogy megnézheti-e a gyerekük.

Bár a besorolásokkal foglalkozó testület nem részletezte a döntés okát, a Daily Mail értesülései alapján egy Dél-Afrikában élő őslakos csoportra használtak kifogásolható kifejezést a filmben, a lap szerint kétszer is. A problémás szó a „hottentotta”, amit ma már etnikailag sértőnek tartanak. Boom admirális egyszer a kormos arcú kéményseprőkre utalva beszél így a filmben.

A klasszikusnak számító produkcióban Julie Andrews játszotta a varázslatos dadust, Dick Van Dyke a segítőjét, Bertet, de a szereposztásban ott volt még David Tomlinson, Hermione Baddeley, Karen Dotrice, Matthew Garber, Elsa Lanchester, Arthur Treacher, Ed Wynn és Glynis Johns is, aki idén januárban hunyt el százéves korában.

A film már a megjelenésekor siker lett, később Broadway-musical készült belőle, 2018-ban pedig folytatást kapott Mary Poppins visszatér címmel. Ebben Emily Blunt játszotta a főszerepet, és szerepelt benne mások mellett Lin-Manuel Miranda, Ben Whishaw, Emily Mortimer, Julie Walters, Colin Firth és Meryl Streep. Ez egyelőre még a legenyhébb, U besorolás alá esik.

 

Mégis, minek a nevében kezdjük cenzúrázni százéves könyvek kényelmetlenné vált részeit?

Az angolszász világban terjedő könyvátdolgozási hullám Agatha Christie és Ian Fleming művei mellett Roald Dahl Magyarországon is népszerű regényeit is elérte. Miért nem jó, ha a gyerekolvasókat burokban tartjuk? - erről, valamint az átszerkesztések következményeiről, a választás szabadságáról beszéltünk gyermek- és ifjúsági irodalmat jól ismerő szakértőkkel.

Nyitókép: Walt Disney Productions / Photo12 via AFP