szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az elkövetők Jam Master Jay keresztfia és gyerekkori barátja voltak, akik így álltak bosszút azért, mert a zenész kihagyta őket egy kokainüzletből.

Több mint húsz évvel az esemény után döntött a bíróság a hiphop történetének egy híres gyilkossági ügyében – írja a Sky News. Az elkövetők Jam Master Jay keresztfia, Karl Jordan Jr. és egy gyerekkori barátja, Ronald Washington voltak, akik a vád szerint így álltak bosszút, amiért a zenész kihagyta őket egy kokainüzletből.

A Run DMC zenei agyának tekinthető Jam Master Jay-t (eredeti nevén Jason William Mizellt) még 2002-ben lőtték agyon a stúdiójában. 37 éves volt. A halála a hiphop nagy rejtélyes gyilkosságai közé tartozott, mint a Notorius B.I.G., vagy a Tupac Shakur elleni merénylet (bár az utóbbi ügyben is tavaly már eljutottak a vádemelésig).

A gyilkossággal vádolt két férfi egyike sem tett tanúvallomást, viszont a bűnösségét a 40 éves Jordan és az 59 éves Washington is tagadta. A bűnösség kimondását követően várható az ítélethozatal is, ám ennek időpontját még nem tűzték ki. A vádlottak ügyvédei egyúttal kérvényt nyújtottak be a bírónak, hogy az hagyja figyelmen kívül az esküdtszék állásfoglalását, és inkább mentse fel védenceiket.

A Run DMC hiphoptrió az 1980-as években tett szert világhírre, ők voltak a műfaj első együttese, amely a Billboard sikerlistáin is csúcsra ért. Az 1984-es Rock Box volt az első tisztán rapszám, amit az MTV lejátszott. Mizell halála után a rajta kívül Joseph "Run" Simmonsból és Darryl "DMC" McDanielből álló projekt feloszlott.