Hamvay Péter
Hamvay Péter
Tetszett a cikk?

Úgy tudjuk, hogy Demeter Szilárd nagyívű integrációs tervvel pályázott, ezzel nyerhette el a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói posztját. Az integrálni kívánt intézmények évek óta válságban vannak, de ezt feltehetően nem Demeter kinevezése fogja megoldani.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója lesz az L. Simon László kirúgása után megüresedett Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatója. Tíz pályázat közül lett az övé a nyertes, egyebek mellett Csapláros Andrea, a szombathelyi Savaria Múzeum igazgatója; Hammerstein Judit jelenlegi megbízott főigazgató; és Zsigmond Gábor, a Közlekedési Múzeum főigazgató-helyettese adott be pályázatot.

Demeter Szilárd lesz a Nemzeti Múzeum új főigazgatója

A Petőfi Irodalmi Múzeum jelenlegi főigazgatója nyerte a pályázatot, amelyet L. Simon László távozása után írtak ki - értesült az Index.

Úgy tudjuk, a bíráló bizottság négyet küldött tovább támogatólag a miniszternek, ezek között volt Demeteré is, de nem az övé állt az első helyen. Csák János kultúráért is felelős miniszter kedd este nyolc órakor beszél majd a közszolgálati televízióban arról, miért döntött Demeter mellett, aki egyébként a óbudai Hajógyári-sziget egy részét is birtokló Magyar Kultúráért Alapítvány vezetője is.

Úgy tudjuk, hogy Demeter Szilárd nagyívű integrációs tervvel rukkolt elő, amelynek során a MNM-hoz csapnák a PIM-et, és más, problémával küzdő közgyűjteményeket, ilyen lehet a Magyar Természettudományi Múzeum, az Iparművészeti Múzeum, esetleg a Magyar Közlekedési és Műszaki Múzeum, illetve az Országos Széchényi Könyvtár. Ez utóbbinak korábban miniszteri biztosa is volt Demeter, akkor a PIM-mel és a színháztörténeti múzeummal akarta volna összevonni a nemzeti könyvtárat. Jelenleg az ő bizalmi embere, Rózsa Dávid áll a könyvtár élén.

Az összevonás nagyon népszerűnek tűnik a fideszes kultúrpolitikusok körében, mert már L. Simon László korábbi főigazgatói pályázatában is szerepelt hasonló. Ő a Természettudományi és az Iparművészeti Múzeumot tervezte összevonni a Nemzeti Múzeummal, de ehhez végül nem kapott sem politikai, sem anyagi támogatást. A magyarázat akkor, és valószínűleg most is az, hogy a nevezett múzeumok egykor valóban a MNM-ből váltak ki, de főleg az, hogy évek óta válságban vannak. Van amelyik zárva van, van, amelyik fűtetlen, felújítatlan épületben működik.

Csakhogy ezek a közgyűjtemények nem önhibájukból kerültek ebbe az állapotba, hanem kizárólag a kormány miatt.

Az Iparművészeti Múzeum hét éve bezárt, a felújítás el sem kezdődött, elvonták a betervezett 25 milliárd forint, azóta a gyűjtemény raktárban van, az épület zárva. A Természettudományi Múzeumot pedig a Ludovika épületéből akarják kipaterolni Debrecenbe, ezért távoztak a múzeum munkatársai közül sokan, ám a költözés nem indult meg, az új épület építése nem kezdődött meg, viszont a Ludovikában egyre kevesebb hely áll rendelkezésükre, létük bizonytalan.

A Közlekedési Múzeum épületét a Liget projekt kapcsán lebontották, majd a tiltakozások hatására úgy döntöttek, nem a Városligetben épül újjá, hanem a MÁV kőbányai Északi Járműjavítójában lesz a helye. A régi csarnok felújításának, és új épülettel való kiegészítésének tervei elkészültek, a közbeszerzést a válság miatt azonban már nem írták ki, közben távozott a múzeum vezetője, Vitézy Dávid is.

Az OSZK esetében pedig beteltek a várbeli épület raktárai, ezért kellene új épületet építeni, vagy más megoldást keresni a raktárgondokra. Ezeknek a problémáknak az orvoslására szakemberekre és több száz milliárd forintra lenne szükség. Így Demeter kinevezése önmagában nem old meg semmit, csak tovább halasztódnak a beruházások. Annál is inkább, hiszen Demeter az elmúlt hat év alatt rengeteg feladatot kapott, vagy vállalt magára, irodalmi erőközpontot és könnyűzenei központot tervezett, de egyiket sem sikerült megoldania, még a Petőfi Rádiót is elvették tőle.