szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Pedig nem is LMBTQ-témával foglalkozik, egyszerűen csak szexről van benne szó.

A kormányhivatal megbüntette a Librit, amiért Benedek Ágota Állva maszturbálok című könyve az áruházlánc boltjaiban az ajánlott könyvek kiemelt polcán kapott helyet, amit az ellenőr a reklámtörvényben foglaltakkal összeegyeztethetetlennek vélt.

Benedek Ágota: Nem csak egy provokatív vicc könyvcímnek az Állva maszturbálok

Meghökkentően őszinte blogbejegyzései annyira betaláltak, hogy Benedek Ágota könyvben is megírta történeteit. Most jelent meg a második kötete.

Az esetről a Magyar Narancs kérdésére számolt be a Libri, amely nemcsak terjesztője, de kiadója is volt a kifejezetten felnőtteknek szóló Benedek-könyvnek.

A válaszukból az derült ki, hogy a cég 500 ezer forintos bírságot kapott, mivel tavaly decemberben a Pest Vármegyei Kormányhivatal szerint hét különböző kiadványnál nem tartotta be az árusításukra vonatkozó szabályokat, ezek a következők voltak:

  • Kurimay Anita: Meleg Budapest;
  • Bella Mackie: Hogyan öld meg a családod;
  • Benedek Ágota: Állva maszturbálok – Szorongásnapló;
  • Mame: TharnType Story 1–5. – Gyűlöletből szerelem;
  • Bacteria: A tale of the thousand stars 2. Megszámolok veled ezer csillagot;
  • Bitter Sweet: Sotus Extra – Igaz szerelmünk története;
  • Warren Ellis: Transmetropolitan – A teljes gyűjtemény 2.

A Magyar Narancs azért emelte ki ezek közül Benedek Ágota könyvét, mert abban nincs szó melegekről, LMBTQ-témáról, emiatt azt lehet feltételezni, hogy már simán felnőtteknek íródott, szexualitásról szóló könyveket is veszélyeztethet a gyermekvédelminek nevezett homofób törvény.

A büntetésről Benedek Ágota így vélekedett: „Azt hiszem, nem tudom már több dologgal kommentálni ezt az ügyet, mint eddig: lehangoló és abszurd, hogy megint arról beszélgetünk, hogy egy könyv, az én könyvem ajánlása büntetést von maga után. És hát igaz, ami igaz: hiszek az öncélú szexualitásban! Éles gesztus, hogy felfigyeltek rá!”

A könyvek miatt kiszabott büntetésekről és a pongyolán megfogalmazott homofób törvényről itt olvashatnak részletesebben:

"A vessző az vessző" - a Lírának adott igazat a bíróság könyvfóliázás-ügyben

Azt már nem is kellett vizsgálni, népszerűsíti-e a homoszexualitást a sikeres Netflix-sorozat alapjául szolgáló könyv, a Heartstopper.