szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A „Nyitott művtöri középiskolásoknak” sorozat előadásai ingyenesek.

A Magyar Képzőművészeti Egyetem „segítséget kíván nyújtani a művészet iránt fogékony középiskolások számára” jónéhány művészettörténeti témájú előadás nyilvánossá tételével. A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni – olvasható az egyetem honlapján.

Az előadásokon való részvétel ingyenes, csupán regisztrációhoz kötött, a név, az életkor, a középiskola és a meglátogatni kívánt kurzus megjelölésével. Az előadásokat többek között Mélyi József, Peternák Miklós, Szegedy-Maszák Zoltán, Bakos Gábor, Fehér Ildikó tartja.

A honlapon ugyan nem említik, de valószínűleg a programot amiatt indították, mert az idei évtől már választható tárgyként sem elérhető a művészettörténet mint önálló tárgy a középiskolákban, és érettségizni sem lehet belőle.

A 2020-as új Nemzeti Alaptanterv (NAT) rendelkezése ellen többek között az MTA, számos művész, értelmiségi is tiltakozott, továbbá demonstrációkat is tartottak – írtuk korábban.

„Mivel a döntés anélkül született, hogy az érintettekkel egyeztettek volna, és még a tiltakozásra sem volt válasz, csak találgatni lehet, mi baja a kormánynak a tárggyal” – mondta lapunknak januárban Révész Emese művészettörténész. Az egyik tippje az, hogy fájdalommentes lépésnek gondolták az óraterhelés csökkentésére. A másik, hogy kormányzati szempontból ledérnek, haszontalannak vagy egyenesen veszélyesnek vélték a kritikus képi gondolkodásra nevelő tantárgyat.