szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Külföldön Rise of the Raven címmel fut majd minden idők legdrágább magyar sorozata.

A Variety nem a költségvetését emeli ki a produkcióról szóló, picit PR-nek tűnő cikkében, hanem azt, hogy ez lesz „minden idők egyik legepikusabb európai televíziós produkciója”. (A cikkben egyébként a Nándorfehérvári diadalt Battle of Belgrade-ként emlegetik.)

A Hunyadit a múlt heti Berlinalén tartott zártkörű vetítés után kedden a London TV Screening szakmai rendezvényen is bemutatták, és megkezdődött a nemzetközi értékesítése is. A sorozat hazai társproducere a TV2, vélhetően itthon ők sugározzák majd.

A tízrészes sorozat eddig 15,2 milliárd forint közvetlen állami támogatásban részesült, de az adókedvezményekkel összesen mintegy 22,5 milliárd forintra rúg a Hunyadira költött magyar adófizetői pénz. Ez bármely eddigi magyar sorozat vagy film költségvetésének sokszorosa (még a Rákay-féle nemsokára moziba kerülő Petőfi-film hatmilliárdjának is majdnem négyszerese), de több, mint a Magyarországon eddig forgatott bármelyik amerikai sorozat büdzséje.

Az év végén bemutatandó sorozat a hadvezér életét mutatja be, aki a 15. századi középkori Európa kegyetlen viszonyai között, dacolva az óriási túlerővel döntő győzelmet arat a nándorfehérvári csatában, átformálva ezzel Európa történelmét.

Az epizódokat az Oscar-jelölt és Emmy-díjas Robert Dornhelm (Bécsi vér, Mária Terézia, Háború és béke), valamint Nagypál Orsi (The Deal, The Outpost, Nyitva, Terápia) és Szász Attila (Apró mesék, Örök tél) rendezi, és Lengyel Balázs, Mihalka György, Lovas Balázs, Ruttkay Zsófia, Veres Attila és Bán Mór írta (utóbbi regényfolyamán alapul a sorozat).

A címszerepet Kádár L. Gellért, Szilágyi Erzsébetet Rujder Vivien alakítja, Barankovics Mara szerepében Töröcsik Franciska lesz látható.

A magyar szereplők között megtaláljuk még mások mellett Fekete Ernőt, Hermányi Mariannt, Medveczky Balázst. Hozzájuk csatlakozik a rangos nemzetközi színészgárda.

A sorozat gyártásában partnerként részt vesz az a német Beta Film, amelyik a világsikerű Babylon Berlin mögött is állt. A producer pedig a kanadai-magyar Robert Lantos, aki szerint óriási a várakozás a Hunyadi (pontosabban a Rise of the Raven) iránt, hiszen jelenleg nem készül hasonló, monumentális történelmi sorozat.