szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Március 22-én jelenik meg a Galaxisok nyolcadik albuma, amely az Ellenszélben címet kapta. A lemez címadó dalát már most meghallgathatjuk – kiderül belőle többek között, hogy mi történik „egy olyan országban, ahol betonfalakba fut, aki a szépséget keresi”. Ellenszélben-premier a hvg.hu-n.

„Az Ellenszélben volt az első szám, ami elkészült az új lemezhez; több mint két éve kezdtem el írni. Ezzel szakadt át bennem az a gát, ami korábban megakadályozott a protest jellegű dalszerzésben, a politikai-közéleti témák közvetlen feldolgozásában. Bármilyen dühös voltam amiatt, ami körülöttünk zajlik, mindig féltem, hogy elragadnak az érzelmeim, és nem tudok elég okos lenni dalszerzőként. Aztán tavaly elolvastam Ursula Le Guin The Word For World Is Forest című regényét, aminek az előszavában ő is pont erről ír. Ő végül arra jut, hogy

nem kell mindig okosnak lenni, néha felszabadító, ha az embert elragadja a dühe. Úgyhogy én most hagytam, hogy elragadjon

– mondja el a dal kapcsán Szabó Benedek, a Galaxisok frontembere.

Komróczki Dia / Balogh Gallusz

A Galaxisokra jellemzően játékos zenei hangulatú dal felvétele az RH Stúdióban készült, a hangmérnök Gál Máté volt. A zenei alapra aztán keserédesen ül rá Benedek szövege, amely, elmondásuk szerint, „dühöt és veszteségélményt fogalmaz meg”. Olyan veszteség ez, mondják, „amely látszatra a tehetetlenség érzésével társul, ám a tehetetlenség mögött valódi düh dolgozik”. Szabó Benedekék szerint a szöveg „arról a kettősségről szól, amit ebben az országban nap mint nap tapasztalhat már nem csak a fiatal felnőttek generációja”. „A legcsodálatosabb dolgoktól a legalantasabbakig jelen van itt minden, de mostanában inkább az utóbbiak állnak nyerésre, és aki a szépséget keresi, az a primitív gyűlölet betonfalaiba fut” – teszik hozzá.

„Van a magyar társadalomnak egy – nem biztos, hogy többségi, de mindenképpen jelentős – része, ami jelenleg állandó ellenszélben kénytelen élni. Ki vagyunk szolgáltatva egy olyan erőnek, ami egészen máshogy képzeli a múltat, a jelent és a jövőt, mint mi. Pedig lenne itt szépség is, csak nincs rá igény. Az első versszakban szereplő köd és zűrzavar az Iskola a határon egyik legszebb bekezdésére utal, a később felbukkanó szennyes folyók felkavart habjairól pedig eredetileg Andorai Péter karaktere beszél Szabó István Bizalom című csodálatos filmjében.”

És akkor itt a dal, az Ellenszélben:

Az Ellenszélben, amely tehát először a hvg.hu-n hallható, március elsejétől elérhető az ismert streamingfelületeken is. A teljes lemez március 22-én jelenik meg, amit a zenekar Budapesten április 6-án a Dürer Kert nagytermében mutat be.

A borítót Balogh Gallusz, a fotókat Komróczki Dia készítette.