szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Balog idézete 2018 óta szerepelt a talapzaton, a neve pedig azután került rá, hogy távozott miniszteri posztjáról.

Novák Katalin kegyelmi botránya
Még a kormánypártok soraiban is komoly felzúdulást keltett, hogy Novák Katalin köztársasági elnök megkegyelmezett a bicskei gyermekotthonban történt pedofil ügy egyik érintettjének, K. Endrének. A botrányba Novák Katalin, valamint Varga Judit igazságügyi miniszter is belebukott. Az ügy legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követhetik.
Friss cikkek a témában

A XVI. kerületi képviselő-testület egyhangúlag támogatta Hollai Gábor, a Momentum Mozgalom helyi önkormányzati képviselőjének arra irányuló javaslatát, hogy Balog Zoltán nevét és a tőle származó idézetet szedjék le a Reformátorok terén álló szoborcsoportról.

Erről Hollai számolt be a Facebook-oldalán. Bejegyzésében azt írta, a Momentum kerületi szervezete már 2018-ban is tiltakozott az ellen, hogy „egy regnáló miniszter szavait kőbe véssék”, nemrég pedig nyílt levélben szólították fel a polgármestert, hogy szedesse le az idézetet. Azonban a polgármester „nem vállalt felelősséget azért, hogy hat évvel korábban felkerült Balog Zoltán idézete a Reformátorok terére”.

Hollai hozzátette, a képviselő-testület egyhangú döntése után egy munkacsoport létrehozását is javasolta azzal a céllal, hogy Balog nevét és idézetét valóban eltávolítsák, és hogy a téren lévő emlékműre egy konszenzusos idézet kerüljön.

A hvg360 Kerületmustra sorozatának egyik része éppen a Reformátorok teréről szólt, megírtuk a történetét is. A tér alapkövét 2017 júliusában tették le, októberben pedig már át is adták az új közterületet, amely 336,5 millió forintból újult meg, kilátót is felhúztak rá. A közepére egy Kálvin János, Luther Márton és Bocskai István alakját felvonultató szoborcsoport került, amelyet R. Törley Márta tervezett. A szobrok egy kutat állnak körbe, annak talapzatára vésték rá a Balog Zoltántól származó idézetet. A szöveg már az átadáskor rajta volt, a forrás neve azonban csak azután került rá, hogy távozott a miniszteri posztról.

Kerületmustra: Kedves azilum veszélyes csőcsúszdákkal és Balog Zoltán-idézettel

A kertvárosias XVI. kerületben járva a környéket nem ismerők biztosan nem számítanak arra, hogy az egy, legfeljebb kétszintes családi házak között egyszer csak felbukkan egy kilátó, ahonnan ráadásul Budapest nagy részét bebarangolhatja a tekintet. Pedig a Sashalom és Rákosszentmihály határán álló építmény ilyen, s a városrész, amely körülveszi, még nála is érdekesebb.

Balog Zoltán neve azután került elő a kegyelmi ügyben, hogy a Direkt36 megszellőztette, ő javasolhatta Novák Katalinnak, hogy adjon elnöki kegyelmet K. Endrének. A püspök tagja volt a korábbi államfő tanácsadó testületének, és arra hivatkozott, ebben a minőségében tudott hatni rá az ügyben, érvelése azonban sántít, így továbbra sem világos, mikor és miért avatkozott közbe.

Miután Novák és Varga belebukott az ügybe, Balogon is fokozódott a nyomás, és több alkalommal magyarázkodott az egyháznak. Az első gyűlés után azt mondta, a református vezetők bizalmat szavaztak neki, és bár belátta, hogy hibát követett el, maradt a posztján. Néhány nappal később azonban már azt jelentette be, hogy lemond a zsinati elnöki pozícióról, de továbbra is püspök maradt.

A hvg360 információi szerint Balog azonban továbbra is próbál tenni azért, hogy újra vezethesse az egyházat, egy friss levele szerint pedig még mindig ártatlannak tartja K. Endrét. Arról, hogy saját gyülekezetének hívei hogyan értékelték a püspök szerepét az ügyben, itt írtunk bővebben:

"Balog Zoltán semmi olyat nem csinált, ami Isten és ember előtt ne lenne vállalható" - a püspök Hold utcai gyülekezetében jártunk

Bibliaórát tartottak szerda este a Hold utcai református gyülekezetben, amelynek Balog Zoltán a vezető lelkésze. Bár a foglalkozást nem ő tartotta, így vele nem találkoztunk, de az oda járó hívőket megkérdeztük az elmúlt napok eseményeiről. Akikkel beszéltünk, mindannyian kiálltak a lelkészük mellett.