Jobb, ha vigyáz, mert ezek a fehérjeporok megbuktak a Nébih vizsgálatán

2024.03.01. 11:08
Huszonegy csokoládéízű fehérjepor közül húsz termék nem felelt meg maradéktalanul a jelölési előírásoknak. Probléma akadt még többek között a fehérje-, aminosav- és édesítőszer-tartalommal, valamint a weboldalakon szereplő jelölésekkel is – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A Nébih szakemberei állati eredetű, tejsavófehérje-alapú fehérjeporokat vizsgáltak a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Sport-táplálkozástudományi Központ együttműködésével a Szupermenta program legfrissebb terméktesztjén.

A vizsgálat által összesen 21 tejsavófehérje-alapú, csokoládéízű termék került nagyító alá. A termékekben felhasznált különböző fehérje-összetevők megoszlása szerint 11 izolátum, 5 hidrolizátum, valamint 5 keverék (izolátum és hidrolizátum) szerepelt a tesztben. Származásukat tekintve kilenc magyar és tizenkettő külföldi előállítású volt, tömegük pedig 600 és 2300 gramm között mozgott.

A Nébih laboratóriumaiban végzett élelmiszer-biztonsági és -minőségi vizsgálatok részeként – többek között – a termékek fehérje-, cukor-, édesítőszer-, aminosav-, nehézfém-, valamint vitamin- és ásványianyag-tartalmát is megvizsgálták.

A porok fehérjetartalma 67,9 százalék és 86,7 százalék közötti volt. A mérési eredmények négy esetben nem feleltek meg a csomagoláson feltüntetett értéknek, ugyanis a termékek valós fehérjetartalma az alsó tűréshatár alatt volt.A laboratóriumi vizsgálatokból kiderült, hogy öt termékben a mért aminosav mennyisége eltért a csomagoláson feltüntetett értéktől. 

Egy fehérjepor szukralóz édesítőszer tartalma pedig meghaladta a rendeletben meghatározott határértéket.

További két, édesítőszerrel készült termék sem felelt meg a vonatkozó jogszabályi előírásoknak, mert a csökkentett energiatartalmuk nem igazolt.

A dúsított élelmiszerekre vonatkozó jogszabálynak két termék nem felelt meg, egy fehérjepornál a hozzáadott vitaminok, egy másik esetben pedig a magnézium napi táplálkozási referenciaértéke nem érte el az elkészített italban az előírásoknak megfelelő minimum 7,5 százalékot.

A hatósági vizsgálatban hét esetben weboldalon történt a mintavétel, ebből öt esetben nem tartották be a jelölési előírásokat maradéktalanul a honlapokon a webáruházat üzemeltető vállalkozások. Továbbá három termék csomagolásán egyáltalán nem tüntettek fel magyar nyelvű jelölést.

A feltárt hibák miatt az érintett élelmiszer-vállalkozókkal szemben hatósági eljárás indult, a felügyelők élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki, amelyek együttes értéke előreláthatólag mintegy 2,4 millió forint lesz.

A fehérjeporok kedveltségi vizsgálatán szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket. Az értékelésük alapján ugyan kialakult egy rangsor, azonban a hatósági ellenőrzés eredményeit figyelembe véve egyik termék sem érdemelte ki a Szupermenta-emblémát – tájékoztatott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

A részletes vizsgálati eredmények elérhetőek a Nébih Szupermenta terméktesztoldalán a https://szupermenta.hu/a-feherjeporok-tesztelese-21-allati-eredetu-termek-vizsgalataval-folytatodott/ linken.