Megérkeztek az Aldiba a visszaváltható italospalackok

2024.03.01. 11:00
A rendelet szerint már minden 400 négyzetméternél nagyobb áruházban kötelező visszaváltó automatát elhelyezni, ahol a PET, fém és üveg italospalack leadásáért a vásárló visszakapja a palackdíjat. Az Aldi bejelentése szerint már minden magyarországi üzletükben felállt a rendszer.

Az áruházlánc közleményében emlékeztet: a 2024-ben indult üvegvisszaváltási rendszer bevezetésével a visszaváltási díjjal forgalomba hozott egyszer használatos PET, fém és üveg italospalackokat, illetve italosdobozokat már a visszaváltási díjjal terhelten lehet megvásárolni.

A hatályos jogszabályok értelmében a 400 négyzetméternél nagyobb eladóterű üzleteknek kötelező visszaváltó automatákat telepíteniük. A fogyasztók ezeknél adhatják le az érintett palackokat, leadáskor a visszaváltási díj a fogyasztó részére visszajár.

A most megjelent visszaváltási díjas termékek címkéjén már megtalálható a visszaváltási díjra vonatkozó logó, valamint a díj mértéke, amelynek összege a kasszánál automatikusan hozzáadódik a termék árához – adta hírül az MTI. A visszaválthatóságot a polcokon kihelyezett ártáblán külön is jelölték.

A vásárló a palackonként 50 forintos visszaváltási díjat a kiállítás helyén levásárolható kuponként kapja meg. A levásárlás mellett jótékony célra is felajánlható az összeg, a bankszámlára történő azonnali átutalás pedig – a Mohu tájékoztatása szerint – várhatóan áprilistól lesz elérhető, közölte az Aldi.