szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Krúbi elárulta egy interjúban, hogy nem gondolja, hogy tényező lenne a hatalom szemében, mert ha a kormány tényleg ki akarná őt csinálni, jobb eszközei is lennének rá "három Mandiner-cikknél".

Krúbi és a generációja többi rap- és hip hop-előadójának sikerét próbálja megfejteni a Forbes márciusi lapszáma. A Horváth Krisztiánról, vagyis Krúbiról szóló cikk szerzője kiemeli, hogy az előadó és zenész kortársai (Beton.Hofi, Lil Frakk, Azahriah, Dzsúdló, Pogány Induló) már-már profi vállalkozókként építik a bizniszt és az énmárkát. Nincs szükségük többé a mainstream médiára, de az olyan díjakra sem, mint a Fonogram. "Idén el is felejtettünk jelentkezni az új albummal a díjra" - fogalmaz Krúbi.

Mint mondja, a bevételének fele a koncertekből jön, másik fele egyenlő arányban a streamingből és a merchből. Összesen egyébként 18 helyről jön a pénze, de hogy minden együttvéve mennyit hoz a konyhára, azt nem tudja megmondani. "Őszintén, fogalmam sincs, mennyit keresek" - teszi hozzá. A Forbes szerint ugyanakkor a nyilvános céginformációk alapján Krúbi előadó-művészettel foglalkozó kft.-je 51,7 millió forintos árbevétellel és 5,4 milliós eredménnyel zárta 2022-őt (ebből ötmilliót fel is vett osztalékként). Egy évvel korábban az adózott eredménye 7,5 millió forint volt.

Krúbi, aki rendszeresen gúnyolódik a Fideszen és Orbán Viktoron a fellépésein, úgy gonolja, hogy a hatalom szemében ő nem tényező. "Enélkül is megvan a sokmilliós, jóval idősebb, elszegényedettebb bázisuk, amelyik kizárólag az állami médiából tájékozódik, hozzájuk meg soha sehogy nem jutok el.

Ha a kormány most úgy döntene, kicsinál, jobb eszközei is lennének rá három Mandiner-cikknél.

Később hozzáteszi, hogy meg kellett tanulnia, hogy ne izgulja túl a mondandója várható következményeit. "Régen sem és most sem a az ember vagyok, aki határozottan meg van győződve az értékrendjéről vagy az igazáról".

Krúbi 2023 elején nem hosszabbította meg szerződését az azóta a magyar előadók piacáról ki is vonult Universallal, és azóta a korábbi menedzsere, Dezsényi Eszter által összerakott háromfős menedzsment, a Sold Out szervezi a koncertjeit. Ez a háromfős csapat bonyolította le Krúbi teltházas, 114 millió forint nettó bevételes Aréna-buliját. A Forbesnak Dezsényi azt mondja, hogy nem volt szükségük arra, hogy nagy rendezvényszervezővel (Live Nation, Broadway) dolgozzanak együtt, mert így legalább úgy tudták megvalósítani a színpadi látványt, ahogy ők akarták. Arra a kérdésre, hogy mennyi Krúbi aktuális listaára, nem válaszol, de a lap információi szerint az ár 5-6 millió is lehet a Krúbihoz hasonló élőzenés előadóknál koncertenként.