szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Igaz, a könyv kihelyezésében a továbbiakban a „hatályos jogszabályokban foglaltaknak megfelelően” járnak el.

A kormányhivatal tavaly év végén megbüntette a Librit, többek között azért, mert Benedek Ágota Állva maszturbálok című könyve az áruházlánc boltjaiban az ajánlott könyvek kiemelt polcán kapott helyet, és ezt az ellenőr a reklámtörvényben foglaltakkal összeegyeztethetetlennek találta. Az 500 ezer forintra megbírságolt könyvkiadó és üzletlánc, a Pest Vármegyei Kormányhivatal szerint összesen hét különböző kiadványnál nem tartotta be az árusításukra vonatkozó szabályokat.

Azért volt különösen érdekes, hogy az ellenőr Benedek könyvén is fennakadt, mert abban nem jelenik meg homoszexualitás vagy nemváltoztatás. Valószínűleg ebben az esetben "a szexualitás öncélú ábrázolása" miatt érkezett a büntetés. A Libri a Telex érdeklődésére azt válaszolta, hogy a bírság ellenére a kínálatuk nem fog változni, „de az érintett könyvek kihelyezésében a hatályos jogszabályokban foglaltaknak megfelelően" járnak el. Vagyis például Benedek kötete kapható lesz, de valószínűleg lekerül a kiemelt könyvek polcáról.

A szerző úgy kommentálta a helyzetet, hogy lehangoló és abszurd, hogy a könyve ajánlása büntetést von maga után. „És hát igaz, ami igaz: hiszek az öncélú szexualitásban!” – mondta.

Benedek Ágota legutóbbi, harmadik kötete, az Akkor inkább már most megdöglök egyébként már nem a Libri gondozásában jelent meg, hanem a Molnár Geraldine által alapított, független könyvkiadónál, a Leányvállalatnál, amelynek Benedek a művészeti vezetője. Az íróval és Molnárral készült interjúnkat itt olvashatja:

„Próbálunk Meg Ryanként fennmaradni" - így indult a Benedek Ágota nevével fémjelzett Leányvállalat könyvkiadó

Egy romantikus vígjátékba illő fordulattal és egy ajkai panellakás felének az árából útjára lehet indítani ma Magyarországon egy független könyvkiadót, derül ki Molnár Geraldine és Benedek Ágota lapunknak adott interjújából. Az általuk létrehozott Leányvállalat három könyvvel jelent meg a piacon, ebből az egyik Benedek új könyve, az Akkor inkább már most megdöglök.