szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Négy éve hunyt el Csukás István, akinek a hagyatékát az örökösei azóta sem gondozzák. A kéziratai nem kerültek múzeumba, a Süsüke világot lát televíziós változata sem készült el.

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth- és kétszeres József Attila-díjas költő, író Szépvölgyi úton található lakása annak idején tele volt muzeális értékű tárgyakkal és kulturális kincsekkel. Csukás gondosan őrizte minden díját, kéziratát, a róla szóló újságcikkeket és olyan legendás meséinek plüssfiguráit, mint a Pom Pom, Gombóc Artúr vagy Süsü. Ezeket, valamint a két ingatlanját három keresztgyermeke örökölte, a feleségével ugyanis nem született saját gyermekük – írja a Blikk.

Az örökösök között azonban nem volt egyetértés abban, hogy mi legyen a hagyaték sorsa: két évig civakodtak, mire meg tudtak állapodni. Ennek ellenére a mai napig nemigen kezdtek semmit az író szellemi hagyatékával. Az értékes kincseket korábban a Petőfi Irodalmi Múzeumnak ígérték oda, de lapunk megkeresésére a múzeum közölte, egyelőre folyamatban van az intézmény számára szánt gyűjtemény feldolgozása.

Élete végén az írónak sikerült még befejeznie a legendás Süsü új epizódjait is, Süsüke világot lát címen, amelyek a híres egyfejű kisfiának új kalandjait mutatják be. Csukás a bábfilmsorozathoz 13 epizódot írt, amelyeket még a halála előtt két hónappal be tudott fejezni. A mese felhasználási jogait akkor az MTVA 26 millió forintért vásárolta meg tőle.

Ám a mese azóta sem készült el. A lap megkérdezte az MTVA-t erről, de válasz nem érkezett.

Süsü, Pom Pom, Bagaméri: Csukás Istvánnak egy egész univerzumot köszönhetünk

A 83 éves korában elhunyt Csukás István rendületlenül hitt a gyerekekben, és örömmel kelt versenyre az ő végtelen képzelőerejükkel. Olyan karakterek születtek így, amelyek generációk gyerekkorát határozták meg.