szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az operaházi büfébotrányhoz hozzászólt a Kossuth-díjas énekes, az érintett előadás szoprán szólistája.

Mint írtuk, a hétvégén derült ki, hogy főigazgatói utasításra ezentúl két részletben kell a Carmina Burana című előadást játszani az Operaházban, mégpedig azért, hogy a szünetben növeljék a büfé bevételét.

Ez úgy derült ki, hogy a fura döntés miatt otthagyta a produkciót Bogányi Tibor karmester és erről tájékoztatta a nyilvánosságot.

„Végtelenül elszomorít a döntés, hogy a 70 perces Carmina Burana öt éve futó – sikeres, telt házas – előadását »kettévágják« egy szünettel a Magyar Állami Operaházban egy főigazgatói utasításra. Az nem szakmai indok, hogy a büfé bevételét növelni kell a szünetben. Nem a büfének van Operaháza” – mondta az Indexnek Mikósa Erika.

Szerinte ez „méltatlan az alkotókkal, a közönséggel, méltatlan a Carmina Burana szellemiségével szemben”.

Bogányi Tibor karmestert-rendező szerinte fantasztikus előadást képzelt el, hozott létre.

„Tisztelem a döntését, hogy ilyen körülmények között nem vesz részt a produkcióban. Bízom benne, hogy a főigazgató visszavonja ezt az utasítását.”

Ókovács Szilveszter főigazgató így reagált Bogányi nyilatkozatára: „Szomorúan vettük tudomásul a döntést, de egy operaházban, ahol 1800 ember dolgozik együtt a kiírt előadások megvalósulásáért, még azt a helyzetet is meg kell oldani, ha a karmester éjjel mondja le a délelőtti produkciót – ahogy a közönség élelemhez, italhoz jutását vagy az énekkar közreműködésidíj-emelésének forrásproblémáját is. És meg is oldjuk, de ez egy másik, nem individuális, hanem magasabb horizontú, intézményi szemlélet.”

A Magyar Állami Operaház egyébként szerződést bontott a büfét eddig üzemeltető Zsidai Csoporttal, a bevétel jelenleg az Operaházba folyik be.