szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bogányi Tibor karmester az intézkedések miatt a jövőben nem dirigálja a darabot.

Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója azt az utasítást adta, hogy a Carmina Buranat innentől kettévágva, fél órás szünettel játsszák, ezzel növelve a büfé bevételét – írja 444.hu. Az utasításról Bogányi Tibor karmester számolt be facebook oldalán, ahol azt is bejelentette, nem vezényli tovább a darabot.

„A Nemzeti Opera szakmai színvonala megkérdőjelezhetetlen, ennek mindenek felett kell állnia - ezért dolgozunk éjjel nappal, erre tettük az életünket! A Carmina Burana sikere is az egységben, feltartóztathatatlan ívében rejlik - ezt söpri el a mostani döntés” – írja Bogányi. Hozzátette továbbá, hogy a döntés minden szakmai egyeztetést nélkülözött.

„Ilyen formában nem tudom tovább vállalni a produkció dirigálását, az előadás nem felel meg a rendezői koncepciómnak! “ – zárja sorait Bogányi.

Ókovács Szilveszter szintén a facebookon reagált a történtekre és műbalhénak minősítette az ügyet:

Az Operaház büféje már tavaly is felkorbácsolta az indulatokat. Tavaly egy néző perre ment azért, mert a harmadik emeletre váltott jeggyel nem használhatta az Operaház főlépcsőjét és a büfét sem:

Perel egy operarajongó, mert a legolcsóbb jeggyel nem használhatja az Operaház főlépcsőjét és a büfét sem

A harmadik emeletre szóló jeggyel a felújított Operaház számos terétől el van zárva a néző - panaszkodik egy operarajongó, aki sérelmével az ombudsmanhoz fordult. Miután azonban az Alapvető Jogok Biztosa nem talált kivetnivalót az Opera szabályait illetően, a panaszos beperelte az ombudsmant.