szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A dolgok bizonyos szempontból nem igen változtak itthon a hetven évvel ezelőtti állapotokhoz képest - a többi között erről beszélt Spiró György Veiszer Alinda műsorában.

Spiró György Sajnálatos események című 2020-as kötete kapcsán kezdett el beszélgetni az íróval Veiszer Alinda. A könyv előszava Nagy Imrének és társainak a kivégzéséről szól, de reflektál a mára is, mert Spiró azt írja benne, hogy noha 56 el van temetve, és mindenki rég meghunyászkodott, mert mindenki tudja, miről kell kussolni, ő 2020-ban is épp ugyanezt érzi - szemlézi a műsort Telex. A szerző szerint a közel hetven évvel ezelőtti állapotok bizonyos szempontból a mát is jellemzik. Spiró a saját verséből idézve szögezi le, hogy ma is "mindenki kussol, mindenki fél", az emberek az egzisztenciájuk elvesztésétől rettegve nem merik kimondani azt, amit gondolnak.

Párhuzamot vél felfedezni az 1982-es A békecsászár című drámában felvázolt társadalom és a 21. századi társadalmi berendezkedés között is. A drámához az alapötlete az volt, hogy az uralkodó nincs is, csak azáltal teremtődik meg, hogy az emberek elkezdenek beszélni róla. Az imago akkor épül ki - mondja -, amikor lentről kezd képződni a hatalom, nem örökség útján. Szerinte a társadalom a semmiből épül fel a darabban, és eleve hazug, ő ezt láthatta 1956 után, de tulajdonképpen ezt tapasztalja a mostani századunkban is.