Új korlátozást vezet be a CUDA-ra az NVIDIA

A vállalat végfelhasználói licencszerződés módosításával minden módon tiltja a CUDA kódok nem NVIDIA hardveren való futtatását.

Az NVIDIA az előző hónapban módosította – igen nagy csendben – a CUDA végfelhasználói licencszerződését, amely kiegészült egy érdekes ponttal. A vállalat már korábban is próbálta tiltani a fejlesztőkörnyezet, illetve a mögöttes technológia visszafejtését, de most konkrétan már azt is szabályozzák, hogy a kód egyáltalán min futtatható. Az új szerződés értelmében tehát a vállalat megtiltja a generált kódok és tartalmak, nem NVIDIA hardveren történő elindítását.

Ez egyértelmű jelzés például a binaris CUDA állományokat futtató ZLUDA számára, ugyanis a frissített EULA a linkelt hírben szereplő lehetőség előtt bezárja a kaput. Persze teszi ezt csak papíron, ugyanis a felhasználók még mindig uralják a saját rendszereiket, azaz figyelmen kívül is hagyhatják a végfelhasználói licencszerződés új pontját. Utóbbi azért lehet reális lehetőség, mert az USA-ban már volt egy hasonló per az Oracle és a Google között az egyes API-k kapcsán, és ebben az ügyben a bíróság kimondta, hogy az API-k másolását és felhasználását senkinek sem lehet szerzői jogvédelemre hivatkozva megtiltani. Márpedig az NVIDIA most önkényesen ezt tette, és a jogi előzmények tudatában az új szerződési feltételük extrém nehezen tartható be az irányadó piacokon.

Valószínű, hogy az NVIDIA célja az elrettentés, mintsem egy per előkészítése, ugyanis a korábbi bírósági döntés után a jogi álláspont tiszta. Ugyanakkor a változás bizonyos ügyfeleket eltántoríthatnak a CUDA kódok nem NVIDIA hardveren való futtatásától, de ennek az is a veszélye, hogy a potenciális partnerek inkább kiszakadnának egy ennyire szabályozott környezetből, hiszen sosem jó, ha hirtelen egy rendkívül erős korlátozással bővül az EULA, akkor is, ha annak betarthatósága jogilag minimum kétséges.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés