szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sajnos egyre gyakoribb, hogy rosszindulatú weboldalba botlunk a neten, és ez csak akkor tudatosodik bennünk, amikor már késő. Szerencsére könnyen ellenőrizhetjük, mi a helyzet egy ismeretlen weboldallal, például az alábbi ingyenes szolgáltatás segítségével.

A NordVPN kiberbiztonsági vállalat egy új, ingyenes eszközzel rukkolt ki, amely segít a webhelyek biztonságának ellenőrzésében. A Link Checker
különböző típusú rosszindulatú programokat keres egy webhelyen, és értesítést küld arról, hogy az hamis vagy adathalász csalással fertőzött-e.

„Egyre nehezebb szabad szemmel észrevenni a rosszindulatú webhelyeket. Az immár jól ismert tipográfiai trükköket, mint például az „Amazon" lecserélését az „Arnason" kifejezésre az URL-ben, amelyek elsősorban a népszerű doméneknél működtek, mostanra továbbfejlesztették URL-rövidítők alá csempészett gyanús elemekkel, így az adathalász webhelyek gyakran legálisnak tűnnek. A Link Checker az online adathalászati kísérletek egyre növekvő méretére és bonyolultságára adott válasz" – idézi a BetaNews Vykintas Maknickast, a NordVPN termékstratégiai vezetőjét.

A Link Checker egy szabadalmaztatott gépi tanulási modellt használ, amelyet a NordVPN szakértői képeztek ki a nulladik napi adathalász támadások felismerésére. Nyilvános adatbázisokat és saját maguk által összegyűjtött intelligencia-adatokat használnak, hogy megtanítsák felismerni a hamis adathalász webhelyeket. A modellben a világ több száz legnépszerűbb és legcélzottabb márkája szerepel, lényegében lefedve az adathalász kísérletek 95 százalékát.

Ezt kell majd bekapcsolni: bejelez, ha kikerül valami önről a netre, sőt megpróbálja töröltetni is

Hasznos újítással rukkolt elő a Firefox böngészőt is fejlesztő Mozilla: a szolgáltatás folyamatosan ellenőrzi, valamint szükség esetén törli a weben árusított személyes adatokat.

A program összehasonlítja a felhasználó linkjét azon webhelyek valós idejű listájával, amelyek csalásokról vagy rosszindulatú programok tárolásáról ismertek. A listát rendszeresen frissítik harmadik féltől származó forrásokon és saját speciális eszközeiken keresztül, így ez a rosszindulatú URL-ek egyik legnagyobb adatforrása.

A Link Checker ingyenesen használható vállalkozások és magánszemélyek számára is, és nem szükséges fiókot létrehoznia vagy előfizetést beállítani. A program itt érhető el.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.