szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyesek attól óvnak, hogy a radikális republikánusok önigazolásként tekintenek majd rá, mások szerint azonban egy vérbeli Qanon-hívő trumpistának nincs szüksége polgárháborús filmre ahhoz, hogy agresszív cselekedetekre ragadtassa magát.

Az amerikai mozikban idén áprilisban mutathatják be az A24 által gyártott Polgárháború című filmet – írja a Hollywood Reporter. A feltételes mód azért indokolt, mert könnyen lehet, hogy az érzékeny téma miatt csúszik a premier.

A produkcióban ugyanis nem az 1861 és 1865 között vívott polgárháborúról lesz szó, hanem egy másodikról, amely a közeljövőben tör majd ki.

Az amerikai társadalom megosztottsága nem újdonság, valójában inkább egy évtizedeken átívelő trendről volna érdemes beszélni, és ezzel nagyjából egyidejűek azok a prognózisok is, amelyek szerint ez a megosztottság végül egy második polgárháborúhoz fog vezetni.

A most bemutatandó film csak témájában kapcsolódik a megosztottsághoz, politikailag kevésbé, mivel az A24 disztópiájában például Kalifornia és Texas szövetséges államok, ami legalábbis túlmutat a mostani jobb és baloldali dichotómián, ahogyan a bonyodalom alapját sem valószínű, hogy a közeljövő hozza el.

Civil War | Official Trailer HD | A24

SUBSCRIBE: http://bit.ly/A24subscribe From writer/director Alex Garland and starring Kirsten Dunst, Wagner Moura, Stephen McKinley Henderson, and Cailee Spaeny. CIVIL WAR – In Theaters April 12, 2024.

Az országot ugyanis egy harmadik ciklusát taposó autokrata elnök uralma szakítja szét, ahhoz pedig, hogy ez valós fenyegetést jelentsen, kelleni fog egy elnök, aki képes két egymás utáni ciklust kitölteni, majd anélkül ráfordulni a harmadikra, hogy végelgyengülésben jobblétre szenderüljön.

Bár a kritizálók számára igazából mindegy is, hogy miről szól a film, hiszen a vita már akkor fellángolt, amikor még senki egy képkockát sem látott belőle.

A baloldalról jövő elítélő hangok azt kifogásolják, hogy a polgárháború puszta témája egy ennyire kiélezettnek ígérkező választási évben csak gyúanyag lesz a radikális republikánusok erőszakosságához, miközben az alufóliasisakos konteósok szerint a filmmel a déli államokban élő republikánusok elleni háborúra készíti fel a népet a Biden-kabinet.

Vannak ugyanakkor olyanok is, akik úgy vélik, hogy a film időzítése kifogástalan. Ők abból indulnak ki, hogy pont az fog történni benne, mint ami a sci-fi disztópiákban szokott: a jelen aggasztó politikai és társadalmi trendjeiből sző katartikus tanmesét.

Mások szerint viszont egy vérbeli Qanon-hívő trumpistának nincs szüksége polgárháborús filmre ahhoz, hogy agresszív cselekedetekre ragadtassa magát, ráadásul az ilyen jellegű vészmadárkodás rendszerint nem jön be.

Néhány éve hasonló figyelmeztetések öntötték el a sajtót Todd Philips Joker-filmje miatt is, amikor attól kellett félni, hogy majd a társadalom számkivetettjei fognak a hatására szörnyű bosszúhadjáratokba kezdeni, aztán jól nem történt utána semmi. A Joker bevételeinek viszont hatalmas szolgálatot tett a felhajtás, ahogy vélhetően az A24 Polgárháborújának sem fog ártani a polémia.