szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A bíróság szerint jogtalanul rótta ki a kormányhivatal a büntetést a könyvkereskedőre.

A bíróság jogerős ítélete szerint az Esti mesék lázadó lányoknak című kötet nem öncélúan ábrázolja a nemváltást, vagyis újabb perben adtak igazat a Líra Könyv Zrt-nek.

A Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal tavaly szeptemberében tartott ellenőrzést a tatabányai Líra Könyváruházban, és 100 ezer forint bírságot szabott ki, miután megállapította, hogy Francesca Cavallo és Elena Favilli kötetét a gyerekkönyvek között nem lefóliázva forgalmazták, pedig a kötet a hatóság szerint a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását jeleníti meg, illetve népszerűsíti.

Újra megbírságolták a Lírát, most más indokkal

A könyvforgalmazó bírósághoz fordul az ügyben.

Erről a bírságról mondta ki most a Győri Törvényszék, hogy jogtalanul rótták ki.

Mint a cég sajtóközleményéből kiderült: az ítéletben ezúttal is szerepet játszott, hogy az úgynevezett gyermekvédelmi törvény és az azt szabályozó kormányrendelet szövege nyelvtanilag mást jelent, mint a szöveg közkeletű politikai értelmezése: most a kettős jelentésű „valamint” szó használata miatt nem fogadta el a bíró a kormányhivatal érvelését.

A bíró hozzátette azt is, hogy a könyv transzneműségről szóló története minden, csak nem öncélú. Mint az ítéletben kitért rá, egy könyvet nem lehet egyetlen oldal alapján minősíteni, ezért ő az elejétől a végéig elolvasta, és így vizsgálta, hogy az öncélúan ábrázolta-e a születési nemtől való eltérést vagy a nemváltást.

A véleménye szerint semmi sem áll távolabb az öncélúságtól, mint a könyv ábrázolása: ezek XXI. századi témák és problémák.

Kiderült, melyik könyv melyik meséje miatt kapott „fóliázós” bírságot a Libri

A hatóság szerint a könyv nem felelt meg a kereskedelmi tevékenységekről szóló kormányrendeletnek.

(Nyitóképünkön a Líra egyik budapesti könyvesboltja.)