szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ötödik születésnapját ünneplő Carson Coma frontembere a kiállásról, az empátiáról és a képek manipulatív felhasználásáról is beszélt a Magyar Narancsnak adott interjúban.

„Szeretnék egy olyan országban élni, ahol a tettek következményekkel járnak.” Ezzel indokolta Fekete Giorgio, hogy ő is ott volt a kegyelembotrány miatt és a gyerekek védelmében szervezett influenszertüntetés támogatói között, a Magyar Narancsnak adott interjúban ugyanakkor nonszensznek nevezte, hogy egy ilyen tüntetés megszervezése online tartalomgyártókra és zenészekre hárult.

A kiállás és közéleti véleménynyilvánítás mellett a Carson Coma tagjai sokat beszélgetnek arról is, hogy hogyan ne kerüljön megmondó szerepbe a zenekar, és arra törekszenek, hogy ha fel is akarják hívni a figyelmet bizonyos dolgokra, ne szoruljon háttérbe a zene – magyarázta.

Carson Coma: Már bocsánat, de miért ne írhatnánk arról, amiről akarunk?

Új korszakát éli a Carson Coma, amelynek a negyedik nagylemeze már erősen rendszerkritikus album lett. Miután a brüsszeli fellépését a zenekarnak váratlanul visszamondták, korábban pedig egy vidéki város fújta le a koncertjüket, adódik a kérdés, hogy a hattagú banda meddig tud öncenzúra nélkül, szabadon megélni a zenélésből.

Fekete Giorgio a hazai közbeszéd állapotáról szólva felidézte az interjúban, hogy tavaly ősszel a bécsi koncertjük utáni bulin felbukkant Conchita Wurst, a 2014-es Eurovíziós Dalfesztivál győztese, és ő azt mondta, „nincs az az isten, hogy ne csináljunk közös képet.”

„Nyilván nem provokáció volt a cél, de az azért vicces, hogy a szélsőjobboldali hírportálok azóta is használják ezt a fotót. Eljutottunk arra a pontra, hogy már nem vesszük észre az ilyen cikkeket. Már nem érint meg annyira, de az elején azért elég szar volt” – mondta.

A Carson Coma frontembere arról is beszélt, hogy önmagában semmit sem jelent, ha egy feltörekvő zenekar dalait játszani kezdi a Petőfi Rádió, és bár napi egyszer-kétszer megszólalnak itt a számaik, és nem kaptak „semmilyen telefont”, de vannak olyan dalaik, amelyeket szerinte nem valószínű, hogy valaha le fognak adni. „Igen, van egy csomó ilyen visszásság, a Petőfi Rádióval is az történik, mint minden mással: lassú enyészet” – mondta.

Az április 6-ai, MVM Dome-beli születésnapi koncertjükről azt mondta: bár önmagában fantasztikus érzés, hogy meg tudnak szervezni egy olyan koncertet, amilyenhez fogható még sohasem volt, de pont emiatt a jegyek is drágábbak. „Én személy szerint nagyon utálom, hogy ennyibe kerülnek a jegyek erre a koncertre” – mondta, másrészt „ez az arénázás egy olyan lehetőség, amit ki tudja, mikor tudunk majd megismételni.”