szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A gyűlést szerda délután négytől este tízig jelentette be egy magánszemély. Az intézmény azt közölte, hogy nem kívánnak rá érdemben reagálni.

Tüntetés lesz március 6-án délután négy órától a Magyar Állami Operaház előtt, írta meg az Index Ókovács Szilveszter posztja alapján.

A posztban, amit a portál szerint azóta már törölt az intézmény igazgatója (most valóban nem látszik a profilján), egy dokumentum is szerepelt: a Budapesti Rendőr-főkapitányság hivatalos levele, amiben közölték az intézménnyel a „gyűlés” részleteit.

Az Index képernyőfotója alapján este tízig jelentette be a demonstrációt egy meg nem nevezett magánszemély, tíz fő részvételével. A gyűlés céljaként „a kultúra megmentését” jelölték meg.

A gyűlésen egy óriás felfújható lufi, egy 5×2,5 méteres nyitott sátor és mobil hangosítás lesz. Ennél többet egyelőre nem tudni róla.

Megkérdeztük az Operaházat, hogy nekik van-e további információjuk, és hogy mit szólnak hozzá, de válaszukban csak annyit írtak, hogy nem kívánnak érdemben reagálni a ma esti tüntetésre.

Az elmúlt napokban az intézményről leginkább a “büfébotrány” miatt cikkezett a sajtó. Mi is megírtuk, hogy Ókovács félórás szünetet rendelt el a Carmina Burana előadásaiban, hogy növelje a büfé bevételét, erre válaszul a darabot vezénylő Bogányi Tibor bejelentette: nem dirigálja tovább a produkciót.

Ókovács műbalhénak nevezte az ügyet, amire azóta már többen is reagáltak a nyilvánosságban. Köztük például Miklósa Erika, aki a Carmina Buranában szoprán szólistaként szerepel, ő azt mondta: nem szakmai indok, hogy a büfé bevételét növelni kell a szünetben, nem a büfének van Operaháza. Természetesen a mémgyár és a szóviccgyártás is megindult a közösségi médiában.

Az Opera büféjét jogellenesen vették át Ókovácsék a korábbi üzemeltető szerint

A Zsidai Csoport beperelte az Operaházat, aminek szerintük gasztronómiai működési engedélye sincs.

Az Operaház körül nem ez az egyetlen fennforgás az utóbbi időben: február végén írtuk meg, hogy két szakszervezet sztrájkot hirdetett március 19-től határozatlan időre. A tagok addig nem vennék fel a munkát, amíg az intézmény vezetése meg nem állapodik velük az idei béremelésről és a kollektív szerződésről.