szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A vetítések kezdési időpontja "stílusosan" 18.48 óra lesz.

Erdélyben is látható lesz március 15-étől a Most vagy soha! című film, közölték a vetítések szervezői, a Taylor Projects és A Vándormozi. A március 14-i magyarországi premier hetében Nagyváradon, Temesváron, Szatmárnémetiben, Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön is vetítik a mozik.

A filmet olyan partiumi és erdélyi településekre is eljuttatják, ahol nincs mozi. Ilyenek a többi között Székelyhíd, Nagyszalonta, Székelyudvarhely, Kézdivásárhely és Székelykeresztúr.

A kezdési időpont “stílusosan” 18.48 óra lesz, a forradalom kitörésének évszámára utalva. A partiumi és erdélyi mozikban, településeken román felirattal vetítik, a román szabályok szerinti korhatár-besorolással.

„Hol a pénz?” – Megjelent Rákay Philip Petőfi-filmjének végső előzetese

Az idei nemzeti ünnepen már tényleg bemutatják egy év csúszás után minden idők legdrágább magyar filmjét, a Most vagy sohát, amelynek most mutatták be végső előzetesét.

A több mint hatmilliárdból forgatott film főszereplője Berettyán Nándor (Petőfi Sándor) és Mosolygó Sára (Szendrey Júlia), mellettük kiemelt szerepben látható Koltai-Nagy Balázs (Jókai Mór), Fehér Tibor (Vasvári Pál), Horváth Lajos Ottó (Farkasch, a titkosügynök), Jászberényi Gábor (Meyer, a rablóvezér), Lukács Sándor (Ignaz von Lederer tábornok), Nagy Sándor (Emich Gusztáv) és Szerednyey Béla (Landerer Lajos) is.

A film rendezője Lóth Balázs, forgatókönyvírói Kis-Szabó Márk (aki százas papírzsepit javasolt a megnézéséhez), Rákay Philip és Szente Vajk. Rákay amúgy nemrég arról nyilatkozott, hogy a produkcióban nincs aktuálpolitikai mondat, a 12 pontból nem húzta ki a sajtószabadságról szóló részt sem, és elvetette azt a feltételezést, miszerint Orbán Viktor ott lesz a díszbemutatón. Arról is beszélt, hogy zavarja, ha a Most vagy sohát kurzusfilmként emlegetik

A producerek Rákay mellett Fülöp Péter, Csincsi Zoltán és Kriskó László, az operatőr Dobos Tamás, zenéjét pedig Gulya Róbert szerezte.

Rákay Philip a Demeter Szilárd-i úton: A magyar filmek 70 százalékát kukába lehetne dobni az elmúlt 34 évből

A hatmilliárdból forgatott Petőfi-film producerének elege van abból, hogy „a filmszakma állandóan görbe tükröt akar tartani a magyarok elé”.