szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Igaz, a sporttörténelemben nem egyedi ez a magyarázat.

Párizsi olimpia
Száz év után újra Párizsban gyűlnek össze a világ legjobb sportolói, hogy 35 sportágban minél gyorsabban, erősebben és magasabbra jussanak. A július 26. és augusztus 11. között zajló játékok minden magyar érintettjéről és fontos híréről beszámolunk cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Ysaora Thibus, a franciák olimpiai ezüstérmes és világbajnok vívója doppingtesztje pozitív lett, ezért a párizsi olimpia egyik esélyesének versenyzési jogát azonnali hatállyal felfüggesztették – írja a 24.hu.

A vívónő nem tudja mire vélni ezt az eredményt, ezért a B minta elemzését kérte. Szervezetében az úgynevezett szelektív androgénreceptor-modulátorok közé tartozó enobosarmot (ostarine) találták, amely hasonlóan működik, mint az anabolikus szteroidok, azaz növeli a fizikai állóképességet, emellett felgyorsítja a csontok és az inak újjáépítését, valamint gyorsabb regenerációt eredményez.

Thibus határozottan tagadta, hogy valaha is doppingolt volna. Ügyvédjével egyeztetve arra jutottak, hogy bizonyára a sportoló barátja, amerikai tőrvívó világbajnok, Race Imboden felelős az egészért, és a doppingszer a partnerével való érintkezés során kerülhetett a szervezetébe, amit a közösülés előtt nem sokkal vett be Imboden.

A sporttörténelemben már többen is előálltak hasonló sztorival, hogy megússzák az eltiltást:

  • 2009-ben a francia teniszező, Richard Gasquet azzal védekezett, hogy egy kokaint használó nővel csókolózott,
  • 2016-ban pedig a kanadai rúdugró, Shawn Barber hasonlóról, egy kokainista prostituáltról számolt be.

Mindkettőjük kokaintesztje pozitív lett, ám végül felmentették őket. A francia vívónőnek július 8-ig kell tisztáznia magát, hogy legyen esélye ott lenni a hazai rendezésű ötkarikás játékokon.