szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Még mindig nem tűzték ki az új Nemzet Színésze kiválasztásának időpontját, mivel Vidnyánszky Attila úgy érzi, a jelenléte nélkül nem kivitelezhető a feladat. Bodrogi Gyula és Jordán Tamás úgy gondolják, nélküle is megtarthatnák a választást.

Ahogy arról február közepén mi is beszámoltunk, Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója a hónap elején balesetet szenvedett, és ez valamiért elegendő ok volt arra, hogy a nemzet színészei ne választhassanak új tagot maguk közé. A Blikk most azt írja: a kitüntetésről döntő, jelenlegi nemzet színészei feszültek emiatt, szeretnék már kiválasztani a januárban elhunyt Benedek Miklós helyére az új tagot. Már csak azért is, mert mivel a szabályok szerint a temetés, azaz február 6. óta már lehetséges lett volna új tagot választani, így ha a választás akkor megtörtént volna, az új nemzet színésze már meg is kapta volna egyhavi járadékát, ami nettó 630 ezer forintot jelent.

A Blikk úgy tudja: még a választás időpontja sincs kitűzve, noha az eseményt nem az igazgató, hanem Nemzeti Színház titkára szokta lebonyolítani.

„Érthető, hogy Vidnyánszky Attila még nincs olyan állapotban, hogy személyesen legyen jelen, de akkor miért nem tartjuk meg telefonon a választást? Mindig vannak olyan tagok, akik nem tudnak eljönni a találkozóra, ők is telefonon szoktak bejelentkezni. Szerintem ezt most is meg tudnánk oldani” – mondta a lapnak Bodrogi Gyula.

Jordán Tamás hasonlóan nyilatkozott: „Folyamatosan kapcsolatban vagyunk a tagokkal, és mindenki feszült amiatt, hogy még mindig nem választottunk. Mi meg tudnánk tartani az igazgató nélkül is, hiszen ő egyébként sem szokott jelen lenni a döntésnél. Csak akkor hívjuk be, ha már megvan az eredmény, azért, hogy ő értesítse telefonon a szerencsést, amit most otthonról is meg tudna tenni. Ugyanakkor az is igaz, hogy az alapító okiratban leszögezték: a Nemzeti Színház igazgatójának is jelen kell lennie, valószínű ezért kell megvárnunk, hogy felépüljön.”

A Blikk megkereste az ügyben a Kulturális és Innovációs Minisztériumot is, ahol a Nemzeti Színházhoz irányították őket a kérdéseikkel, onnan azonban mostanáig nem kaptak választ – írják.