Ezt kell tudni a D-vitamin-mérgezésről: akár halálos is lehet

2024. márc 8. 6:11
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
A D-vitamint szervezetünk saját maga állítja elő napfény hatására/Illusztráció: Freepik

A D-vitamint szervezetünk saját maga állítja elő napfény hatására/Illusztráció: Freepik

A szakértők is figyelmeztetnek a D-vitamin túladagolásának súlyos veszélyeire.

Kiderült, hogy nemrég egy brit férfi meghalt mérgezés következtében: a 89 éves David Mitchener Londonban hunyt el, miután a halála előtt kilenc hónapig nagy mennyiségű táplálékkiegészítőt szedett. A férfi egy helyi kórházba jelentkezett a rosszulléte miatt, ahol nagy mennyiségű kalciumot találtak a szervezetében. A helyi orvostársadalom tagjai most megragadták az alkalmat, hogy figyelmeztessék az embereket arra, miszerint az étrend-kiegészítők kockázatait figyelembe kell venni.

Sem a csomagoláson, sem a felhasználási útmutatóban nem szerepelt a D-vitamin-kiegészítők specifikus kockázataira vagy mellékhatásaira vonatkozó figyelmeztetés

– írta hivatalos jelentésében Jonathan Stevens halottkém, aki szerint fennáll a veszélye annak, hogy a jövőben több ilyen haláleset is lesz, ha az egészségügyi szakemberek nem tesznek lépéseket.

Elképesztő, de a D-vitamin még a demencia ellen is jó

Elképesztő, de a D-vitamin még a demencia ellen is jó

Az elhunyt férfi szervezetében a lehetséges legmagasabb D-vitamin-szintet mutatták ki. A Harvard kutatói azt javasolják, a felnőttek tartsák meg a 30-as szintet (David Mitchener D-vitamin-szintje 380 volt). A vitaminkiegészítők potenciálisan nagyon komoly kockázatokkal és mellékhatásokkal járhatnak, ha túlzott mennyiségben szedik őket.

A brit halottkém kiemelte, hogy a jelenlegi élelmiszer-címkézési követelmények nem írják elő, hogy ezeket a kockázatokat és mellékhatásokat a csomagoláson feltüntessék – írja a nypost.com.

Ezek a D-vitamin túladagolásának tünetei

A D-vitamin nélkülözhetetlen szervezetünk kiegyensúlyozott működéséhez. Szükségünk van rá a csontok és a fogazat fejlődése miatt, valamint az ezt elősegítő ásványi anyagok, például a kalcium és a foszfor felszívódásához és hasznosulásához. Az immunrendszer és az izmok hatékony működésében pedig szintén nagy szerepet játszik. Túladagolás esetén azonban kellemetlen tüneteket tapasztalhatunk, amelyek az alábbiak:

  • Étvágytalanság
  • Émelygés és hányás
  • Túlzott szomjúságérzet
  • Fejfájás
  • Idegesség
  • Vesekárosodás, akár veseelégtelenség
  • Nagy mennyiségű vizelet gyakori ürítése 
BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

D-vitamin

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
D-vitamin mérgezés