Nőnapon ült össze a bíróság: Renner Erika támadója, a hírhedt lúgos orvos szabadságáról döntöttek!

2024. márc 8. 12:10
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Renner Erika mögött hosszú, gyötrelmes évek állnak, életét tönkretette volt barátja, az orvos, kórházigazgató / Fotó: RAS-archívum

Renner Erika mögött hosszú, gyötrelmes évek állnak, életét tönkretette volt barátja, az orvos, kórházigazgató / Fotó: RAS-archívum

Tizenegy évvel az egész országot sokkoló, brutális támadás után újabb fordulóponthoz érkezett a lúgos orvos áldozataként ismertté váló Renner Erika embert próbáló kálváriája.

B. Krisztián 2013. március 12-én támadta meg volt barátnőjét, miután a nő pár hónappal korábban szakított vele: megkötözte, elkábította, és maró lúgot locsolt a nemi szervére és annak környékére. A Budai Irgalmasrendi Kórház volt igazgatóját összesen hatszor ítélték el, végül jogerősen 2018-ban 11 év börtönbüntetést kapott, és örökre eltiltották a hivatásától is. Jó magaviselet esetén akár 7,5 év után szabadulhat, amelyből lejön az előzetes letartóztatásban töltött 19 hónapja is, így legkorábban 2024. március 28-án szívhatna szabad levegőt.

„Simán eltussolták volna az ügyet” – A lúgos orvos áldozata, Renner Erika a rendszer hús-vér valóságát tálalja a könyvében

„Simán eltussolták volna az ügyet” – A lúgos orvos áldozata, Renner Erika a rendszer hús-vér valóságát tálalja a könyvében

Ma, éppen nőnapon ült össze a Fővárosi Törvényszék büntetés-végrehajtási csoportja, hogy meghallgassa B. Krisztiánt és döntsenek arról, hogy kiszabadulhat-e kedvezménnyel a rácsok mögül, vagy a fennmaradó büntetését is le kell töltenie. Délben jött a hír: nem bocsátotta feltételes szabadságra a lúgos orvosként ismertté váló férfit a bíróság.

Alapos mérlegelése után úgy ítélték meg, hogy az elítélt a törvényi előfeltételeknek nem felel meg, a büntetési célok maradéktalan érvényesülése érdekében jelenleg nem bocsátható feltételes szabadságra. A végzést az ügyészség tudomásul vette, az elítélt és védője fellebbezést jelentett be, így az nem jogerős.

– Napok óta nem alszom – kezdte a Blikknek Renner Erika. – Nyolc évet jártam szakemberekhez feldolgozni a traumát, ami sikeres volt. Ezzel már megtanultam együtt élni és kezelni, a „rendszerabúzussal” viszont nem. Nem az a problémám, hogy egy bűnözőt szabadlábra helyeznek és próbára teszik, hogy be tud-e illeszkedni a társadalomba. Ehhez joga van. A problémám, hogy nincs mögötte egy áldozatvédelmi rendszer. Engem az érdekel, hogy a rendszer mit tesz értem azért, hogy biztonságban érezhessem magam. Jelenleg semmit, ez a mai helyzet. De annyira régóta ebben élek már, nem fogok félelemben élni! – mondta határozottan. Nonszensznek tartja, hogy hivatalosan négy héttel a férfi szabadulás előtt kaphat erről egy értesítést. Ha pedig majd esetleg megjelenik az otthonánál, hívhatja a rendőröket. Szerinte egy átfogó rendszerre lenne szükség, melyben a bántalmazó elítélése után sem engedik el az áldozat kezét.

Idén januárban az Igazságügyi Minisztérium egy olyan szabályozás kidolgozásába kezdett, amely lehetővé teszi, hogy az elkövető feltételes szabadlábra bocsátásába a sértettnek is lehessen beleszólása, illetve lehetőség nyíljon arra, hogy az áldozat kezdeményezésére a bíróság elrendelhesse az elkövető távoltartását – jelentette be Tuzson Bence igazságügyi miniszter. Ennek kapcsán Renner Erikát is meghívta a minisztériumba. A politikus azt írta, „teljesen érthető, hogy Renner Erika vagy bárki, aki személy elleni bűncselekmény áldozatává vált, az elkövető szabadulása után fél, és nem érzi magát biztonságban.” Hozzátette: a jogszabályokon keresztül további garanciákkal kell biztosítani, hogy az áldozatnak ne kelljen félnie. A céljuk az, hogy a jog lehetővé tegye az elkövető megbüntetése mellett, az áldozat biztonságérzetének erősítését.

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

lúgos orvos

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

A Blikk videói között megtalálható minden, ami érdekelheti olvasóinkat. Legyen szó a legnagyobb A kategóriás sztárokról, a tévés showműsorok kulisszatitkairól vagy éppen a legújabb közéleti és politikai hírekről. A Blikk TV stúdiójában egymásnak adják a kilincset a legismertebb és legszórakoztatóbb vendégek és politikusok akik tabuk nélkül válaszolnak műsorvezetőink kérdéseire. Műsoraink a Blikk.hu-n és a Blikk TV YouTube-csatornáján tekinthetők meg.

Renner Erika lúgos orvos