Hirdetés

Megjöttek az M3 szilíciummal felturbózott Apple MacBook Airek

A kétféle képátlóval és négy színben kosárba tehető noteszgépek jelentősen megizmosmodtak, főleg az első M-nemzedékhez képest.

Az Apple bejelentette az új, M3 chippel szerelt, 13,6, illetve 15,3 hüvelykes MacBook Airek elérhetőségét, amelyek akár 60 százalékkal is nagyobb teljesítményt képesek produkálni, mint M1-es testvéreik, miközben a legfürgébb, de inteles elődeik sebességét tizenháromszor is lekörözhetik.


[+]

A teljesen alumíniumból lévő, passzív hűtéssel bíró mobilvasak a 8 magos CPU mellé 8 vagy 10 magos GPU-t társíthatnak, és az egységesített rendszermemória kapacitása 8, 16 vagy 24 GB lehet, bár a 8 GB-ról való fejlesztésnek enyhén szólva borsos ára van (200/400 dollár). Az optimális esetben 18 órára elegendő energiát tároló akkumulátorral érkező konstrukciók újgenerációs grafikus lapkája támogatja a hardveresen gyorsított mesh shaderelést, valamint sugárkövetést, de az AV1 dekódolásnak köszönhetően a videózás/streaming szolgáltatások élvezete ugyancsak szintet lépett.

Apple MacBook Air 13 Midnight és Starlight
Apple MacBook Air 13 Midnight és Starlight [+]

Adattárolás tekintetében a 256 GB-os SSD jelenti a belépőt, azonban egészen megmosolyogtató összegekért (plusz 200/400/800 dollár) 512 GB-os és 1 vagy 2 TB-os SSD-t is kérhetünk az általunk kiszemelt modellbe. A MagSafe3 töltéssel baráti viszonyt ápoló noteszek True Tone-os Liquid Retina IPS kijelzői 1 milliárd színt varázsolnak elénk 500 cd/m²-es fénysűrűség kíséretében, és míg a 13,6 hüvelykes kivitel 2560x1664, addig a 15,3 hüvelykes rokona 2880x1864 pixeles felbontással rendelkezik.

Apple MacBook Air 13 Space Gray és Silver
Apple MacBook Air 13 Space Gray és Silver [+]

A háttérvilágítással és ujjlenyomat-olvasóval megfejelt chiclet klaviatúra az US ANSI-n kívül számos ISO kiosztással készül (köztük magyarral), a Force Touch tapipad pedig magától értetődően felismeri a többujjas gesztusokat. Az 1080p-s, infravörös webkamerához háromegységes, nyalábformáló tömbmikrofon tartozik, mialatt a különféle médiatartalmak egy Spatial Audio és Dolby Atmos plecsnikkel jutalmazott, négy vagy hat hangszóróból álló rendszer interpretálásában szólalnak meg. A mérettől függően 1,24 vagy 1,51 kilogrammot nyomó újdonságok Wi-Fi 6E/Bluetooth 5.3 modul segítségével csatlakozhatnak fel a hálózatra.


[+]

A készülékházakon két Thunderbolt 4 kapu állomásozik a 3,5 mm-es audio jacken (meg persze a MagSafe interfészen) túlmenően, így a notebookok két külső megjelenítőt tudnak meghajtani, ám üröm az örömben, hogy ehhez a fedelüket le kell csuknunk. A Type-C-s adaptert illetően 30, 35 és – gyorstöltéses – 70 wattos alternatívák vannak (a 35 wattos változat kétportos, és ez automatikusan mellékelve lesz, amikor 256 GB-osnál terebélyesebb SSD-t vásárolunk), igaz, a termetesebb MacBookoknál 35 wattról indul a történet.


[+]

A sajtóanyag szerint a friss platform jelenleg a legjobb választás a hordozható szegmensben az MI algoritmusokkal, továbbá gépi tanulással kapcsolatos applikációkhoz, hiszen a CPU-GPU párosának vonatkozó gyorsítóit 16 magos Neural Engine egészíti ki, és a továbbfejlesztett macOS Sonoma szoftverkörnyezet biztosítja mindehhez a keretet.


[+]

A kisebb Air 1100, a nagyobb 1300 dolláros alapárat kapott, de mindkét verzió esetén négy szín közül szelektálhatunk; Silver, Starlight, Space Gray és az ujjelnyomatok gyűjtését mérséklő eloxáláson átesett Midnight szerepel az "étlapon".

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Előzmények

Hirdetés