Nemzetbiztonsági főtanácsadója lett Orbán Viktornak: kiderült, mi a feladata

2024. márc 8. 20:15
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Orbán Viktor nemzetbiztonsági főtanácsadót kapott / Fotó: MTI EPA

Orbán Viktor nemzetbiztonsági főtanácsadót kapott / Fotó: MTI EPA

Megjelent a Magyar Közlönyben a törvénymódosítás a miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadójáról – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK). Többek között az is kiderült, milyen feladatokat kell majd ellátnia.

Mint megírtuk, komoly változások várhatók Magyarország nemzetbiztonsági területén. Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője február végén nyújtotta be a törvénymódosítást, ami a nemzetbiztonsági főtanácsadót – aki eddig államtitkár volt – felemeli a miniszterelnök és a miniszterek szintjére. Az államtitkári tisztséget Kovács József töltötte be. A Kormányzati Tájékoztatási Központ a pozíció felemelését azzal indokolta, hogy „a veszélyek korában, a már két éve tartó háború során Magyarország kormánya az első pillanattól kezdve világossá tette, hogy az egyetlen lehetséges megoldás a béke, sokan vannak azonban, akik a háború pártján állnak”.

„Ebben a helyzetben, a világméretű konfliktusok közepette, Magyarországnak minden lehetséges eszközt és megoldást igénybe kell vennie, amely hozzájárul az ország és a magyar emberek biztonságának megőrzéséhez” – hangsúlyozták, hozzátéve: éppen ezért a nemzetbiztonsági szempontok szorosabb koordinációjára van szükség.

Nemzetközi példákat alapul véve, a törvénymódosítás olyan tisztséget hoz létre, amely képes arra, hogy Magyarország a háborús kihívásokat hatékonyan kezelje – olvasható a KTK közleményében.

A ma megjelent Magyar Közlönyből az is kiderült, hogy Orbán nemzetbiztonsági főtanácsadójának feladatai a következők lesznek:

  • polgári nemzetbiztonsági és hírszerzési tevékenység
  • rendészeti, bűnmegelőzési, bűnügyi, közbiztonsági feladatok
  • a honvédelmi kérdések kapcsán a tanácsával, illetve a véleményével segíti a miniszterelnök és a kormány tevékenységét és döntéseinek előkészítését
  • ő irányítja a nemzetbiztonsági főtanácsadói kabinetet és titkárságot, valamint a Nemzetbiztonsági Irodát.

A rendelet leírja, hogy a nemzetbiztonsági főtanácsadó az általános politikai koordinációért felelős miniszter irányítása alá tartozó költségvetési szerv tekintetében gyakorolja az irányítási jogokat, továbbá figyelemmel kíséri a kormány által meghatározott költségvetési szervek tevékenységét.

A miniszterelnök emberei: itt van minden, amit tudni kell Orbán új tanácsadói testületéről

A miniszterelnök emberei: itt van minden, amit tudni kell Orbán új tanácsadói testületéről

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

Orbán Viktor

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

nemzetbiztonság főtanácsadó Orbán Viktor