Ennyire még talán sosem volt papírforma az Oscar-gála

GettyImages-2054035318
Magyar idő szerint március 11-én hajnalban adják át a 96. Oscar-díjakat. Az Index kulturális podcastműsorában latolgattunk, filozofáltunk, viccelődtünk, és feltettük magunknak a milliódolláros kérdést: kik lesznek a nyertesek?

Már csak pillanatok választanak el a nagy naptól, amikor is kiderül, mely színészek, filmek és filmes szakemberek nyerik 2024-ben a Oscar-díjakat. A gála sok-sok éve papírforma szerint működik, a győztes alkotásokat jó eséllyel megtippelhetjük a korábbi díjátadók – Golden Globe, Critics’ Choice Awards, BAFTA – eredményeit szem előtt tartva.

Szinte kőbe vésett dolog, hogy idén az Oppenheimer, a Megfojtott virágok és a Szegény párák közül kerül ki az év filmje, ráadásul a többi kiemelt kategóriában is nominálták ezeket az alkotásokat. Az Oppenheimer 13 jelöléssel áll az élen, majd jön a Szegény párák 11, míg a Megfojtott virágok 10 jelöléssel.

A nézőkben évről évre felmerül a kérdés, vajon a szakmai szempontokat szem előtt tartva díjazza-e az akadémia az alkotásokat, vagy igyekszik kiszolgálni a mainstream közönséget. 

Idén úgy tűnik, is-is, hiszen kasszasiker filmeket is jelöltek, bár az esélyesek inkább azok a szuperprodukciók, amelyek kevésbé feküdtek rá arra, hogy megnyerjék a közönséget – inkább csak tartalmukkal, mondandójukkal sokkolták a publikumot.

Bár az amerikai filmek szokás szerint kiemelt szerepet kapnak a gálán, nem mehetünk el szó nélkül azon nemzetközi alkotások mellett sem, amelyek bár megjelennek a listán, inkább a háttérbe szorulnak az Oscaron.

A beszélgetés keretében érintettük még, hogy 

  • miért készül ennyi háborús film; 
  • miért vérzett el a Napóleon;
  • bűntudat vagy egoizmus, amit az amerikaiak csinálnak;
  • mit tudnak az ázsiai filmek, amit a nyugati alkotások nem;
  • miért nem érnek fel a csúcsra a magyar produkciók;
  • mely színészek és filmek érdemlik – vagy nem érdemlik – meg a szobrokat.

Ha arra kíváncsi, miről szól az arútluK előző adása, kattintson ide, és hallgassa meg a beszélgetést. 

(Borítókép: Michael Buckner / Variety / Getty Images)

Ön szerint melyik lehet az év filmje?