OECD-főtitkár az Indexnek: külső sokkok érték Magyarországot

GettyImages-1253158608
„Magyarország sikeres exportorientált gazdasággá alakult, ugyanakkor van még hova fejlődnie” – mondta videós interjúban az Indexnek az OECD főtitkára, majd arra is kitért, hogy a kormány fiskális intézkedései átsegítették a gazdaságot a nehéz makrogazdasági helyzeten, azonban ennek következtében megemelkedett a költségvetési deficit, amit konszolidálni kell.

A héten megjelent a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet, ismertebb nevén OECD magyar gazdaságra vonatkozó jelentése. A markáns, 147 oldalas jelentés részletesen foglalkozik a makrogazdaság jelenlegi helyzetével, és számos ajánlást is megfogalmaz. Magyarország teljes jogú tagként 1996. május 7-én csatlakozott a szervezethez, amely mostani értékelésében pozitívumként emelte ki, hogy

  • a magyar gazdaság teljesítménye 5 százalékkal haladja meg a járvány előtti szintet,
  • arra számítanak, hogy ismét növekedési pályára állhat a gazdaság, idén 2,4 százalékos bővülés jöhet (a kormány ezzel szemben 3-4 százalékos növekedést vár),
  • a munkanélküliség uniós szinten a legalacsonyabbak közé tartozik,
  • az infláció idén 3,9, 2025-ben pedig 3,4 százalék lehet, a GDP-arányos államadósság 75 százalék körül alakulhat,
  • szerintük csak fokozatosan lazítható a szigorú monetáris politika elsősorban a forintárfolyamban tapasztalható bizonytalanság miatt.

Ugyanakkor a szervezet kritikákat, illetve javaslatokat is megfogalmazott,

  • talán a legérdekesebb, hogy szerintük a folyamatosan öregedő népesség, valamint az elvándorlás miatt módosítani kell a nyugdíjkiadásokon, illetve magán a rendszeren,
  • javítani kell a termelékenységen,
  • a digitalizációban jelentős eltérést látnak a kis- és középvállalatok, valamint a nagyvállalatok között,
  • megemlítették, hogy jelentős az egyenlőtlenség a tehetősek és a szegények között,
  • kiemelték, hogy a fiskális politikának szigorúan figyelnie kell a költségvetésre,
  • továbbá leszögezték azt is, hogy bizonyos vállalatok dominálják az egyes iparágakat, így nincsenek versenyre késztetve.

„Az idei évtől a magyar gazdaság visszatér a tartós növekedési pályára, a foglalkoztatás magas, a munkanélküliség alacsony marad. Egy olyan nemzetközi szervezet tagjai vagyunk, amely tényeken alapuló elemzéseivel, a tagországok érdekeit szem előtt tartó ajánlásaival valós segítséget nyújt az egyes országok gazdasági fejlődéséhez. Ezért Magyarország az OECD-vel való stratégiai együttműködés folytatására törekszik” – így értékelte a jelentést Varga Mihály pénzügyminiszter. Az Indexnek ezt követően lehetősége volt videóinterjút készíteni Mathias Cormann-nal,az OECD főtitkárával, amit alább tekinthet  meg:

(Borítókép: Mathias Cormann, az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) főtitkára az OECD gazdasági jelentéséről szóló sajtótájékoztatón 2023. május 8-án Berlinben. Fotó: Florian Gaertner / Photothek / Getty Images)