szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Nemzeti Filmintézet televíziós produkciók gyártására szavazott meg támogatásokat. A Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus életét és munkásságát feldolgozó alkotásra ad pénzt, és támogatja, hogy sorozat készüljön a magyar férfivízilabda-válogatottról.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) Televíziós Döntőbizottsága hét produkciónak szavazott meg gyártási támogatást.

Dramatizált dokumentumfilm készül például Krausz Ferencről, aki kutatótársaival elsőként állított elő és mért meg attoszekundumos fényimpulzust, amelyért elnyerték a fizikai Nobel-díjat 2023-ban. A Kiss Gábor István által rendezett, egészestés alkotás bemutatja a tudós életét és munkásságát, rávilágítva kutatásainak mindennapi életünkre is hatást gyakorló jelentőségére. A filmet Lajos Tamás cége, a Szupermodern Stúdió Kft. gyártja, az elnyert támogatás pedig 151,9 millió forint.

Krausz Ferenc
MTI / Balogh Zoltán

A nemzet aranyai címmel sorozat készül a 2000 és 2008 között egyedülálló módon, egymás után három olimpiai aranyérmet szerző magyar férfivízilabda-válogatottról azután, hogy azonos címmel tavaly megjelent a legendás sportolókról egy dokumentumfilm is. A személyes beszámolókat, sok újdonságot és ritkán látott korabeli felvételeket is tartalmazó sorozatot a közel 100 ezres mozis nézettséget elérő dokumentumfilm alkotója, Zákonyi S. Tamás és Elek Ottó rendezik. A gyártó Flashback Media Kft., a széria 198,5 millió forint támogatást kapott.

A nemzet aranyai

Az NFI közleményéből az is kiderül, hogy 35 millió forint támogatást kap Eperjes Károly színművész az Isten háza némán is beszél, út a mennyekbe című alkotására, amely “az ember és a teremtő közötti párbeszéd helyreállításának kísérletén keresztül az élő Istennek jár utána”. A hét epizódból álló dokumentumfilm-sorozat rendezője Törcsi Levente Balázs, gyártója az MM Motion Picture Kft. .

60 millió forintos támogatással fog forogni a Wittner Mária életét feldolgozó dokumentumfilm is. A 200 napot Koltay Gábor rendezi. A közelmúltban elhunyt, Corvin-közi forradalmárt előbb halálra, majd életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték 1956-ban, a későbbi országgyűlési képviselőről szóló alkotás a siralomházban töltött napjait dolgozza fel, felidézve a forradalom eseményeit.

A film gyártója a Studiolamb Kft.

Wittner Mária a parlamentben
MTI / Kovács Attila

Réti László dokumentumfilmet készít 18,1 millió forintos támogatásból a Balaton-felvidék helyszínein megrendezett akusztikus koncertsorozatról; Zsigmond Dezső pedig elkészíti korábbi dokumentumfilmje, az Élik az életüket – Kárpátajai szilánkok folytatását Éli az életét – Szabina címmel. A 2006-os filmben megismert kárpátaljai lány későbbi sorsát követhetjük ebben nyomon napjainkig. A kapott NFI támogatás 11,9 millió forint.

Végül Cséke Zsolt forgat dokumentumfilmet Éder Xavér Ferenc jezsuita szerzetesről, aki az egyik első magyar utazóként lépett Peru területére, és 20 éven át a moxo-indiánok között szolgált hittérítőként a 18. században. Az Egy magyar jezsuita Amazóniában című alkotás az ő életét és útját dolgozza fel Selmecbányától Dél-Amerikáig. A filmnek megítélt NFI-támogatás 53,9 millió forint.