Tesztelje a tudását: mi mindent tud az építészetről? – kvíz

2024. márc 11. 13:58
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
A londoni Barbican Estate: a brutalista lakóépületkomplexum Európában az egyik legnagyobb ilyen, a maga teljes pompájában mutatja be ezt az építészeti stílust / Fotó: Getty Images

A londoni Barbican Estate: a brutalista lakóépületkomplexum Európában az egyik legnagyobb ilyen, a maga teljes pompájában mutatja be ezt az építészeti stílust / Fotó: Getty Images

Már a legegyszerűbb kultúrák is kialakították a maguk jellegzetes építészeti formáit, az összetettebb társadalmak pedig számos épületformáló stílust, technológiát és célt hoztak létre.

Mint más művészetek, az építészet is egyformán tartalmaz esztétikai gyakorlati hasznot hozó tevékenységeket, ezek aránya minden egyes műben más és más lehet.

Az építészet története az épülettípusok közül a vallási építményekkel foglalkozik a leggyakrabban, minthogy a legtöbb régi kultúrában – a vallás kiemelt helyzete miatt – a szentély vagy templom a közösség legkifejezőbb, legállandóbb és legnagyobb hatású épülete volt.

A történelem folyamán a sport és a kultúra építészetét jellemezték a legtartósabb formák: színház, előadóterem, sportcsarnok, múzeum vagy könyvtár. Külön típuscsoportba tartoznak azok az épületek, amelyek az oktatás, az egészségügy, a közbiztonság és a közszolgáltatások gyakorlatához szükségesek.

A kereskedelmi és ipari építészet típusába a pénzforgalom, a szállítás, a közlekedés, a termelés és a kereskedelem céljára szolgáló épületek tartoznak.

Kis bevezetőnk után lássuk, ki hogyan birkózik meg az építészettel foglalkozó tudástesztünkkel! Következzék a kvíz!

Mire szolgál az úgynevezett zárókő?

Az építkezés befejezésekor ezt öntözik meg pezsgővel
Összetartja a boltívet
Díszíti a várormok csúcsát
Összetartja a boltívet Következő kérdés
A római építőművészetben a teherhordó elemek nemcsak az oszlopok voltak, mint a görögöknél, hanem az ívek és a boltozatok is (például vízvezetékeknél vagy a Colosseumnál). A boltívek középtengelyében a boltozás végén legfelül, utolsóként elhelyezett nagyobb kő a zárókő.

Melyik építészeti irányzat kiemelkedő alkotása a hajóorrhoz hasonló csúcsban végződő Chile-ház Hamburgban?

A cserépimpresszionizmus
A klinkergótika
A „tégla expresszionizmus”
A „tégla expresszionizmus” Következő kérdés
A tégla expresszionizmus az 1920-as években jelent meg, főleg Németországban. Jellemzője, hogy kizárólag téglákat használ az ornamentális forma- és színadáshoz; ezeket a síkból kiemelik vagy mélyebbre tolják, megbillentik vagy elfordítják, hogy élő, mozgalmas homlokzatot hozzanak létre. A Chile-házat Fritz Höger építész alkotta meg 1922 és 1924 között.

Mihez vezetett a legendás „dór sarok-konfliktus” az ókori Hellászban?

Két rivalizáló építész halálos kimenetelű harcához
Újra és újra fellépő statikai problémákhoz
A mai napig világszerte alkalmazott „derékszög” kifejezés meghonosodásához
Újra és újra fellépő statikai problémákhoz Következő kérdés
A dór oszloprend a Kr. e. 7. századtól honosodott meg a görög templomépítészetben. Ennél az építésrendnél az oszloptörzs közvetlenül a templom lépcsős alapján áll, rajta egy kerek tag, az ekhinosz, azon egy négyzetes fedőlap (abakusz), amely a keresztgerendát (architráv) tartja. Ezen helyezkedik el a dór fríz, amelyet hármasan bordázott téglalapok (triglüphök) és négyzetes üres felületek (metopék) váltakozása tagol. Mivel a sarok triglüphöknek egy síkban kellene záródniuk az alatta lévő architrávval, ezeket meg kellett erősíteni, mégpedig a szimmetria kárára.

Melyik az alábbiak közül a kanadai–amerikai sztárépítész, a dekonstruktivista Frank Owen Gehry alkotása?

A párizsi Disneyland szórakozónegyed
A formabontó Seattle Központi Könyvtár
A New York-i Guggenheim Múzeum
A párizsi Disneyland szórakozónegyed Következő kérdés
Az „építészet Picassója” nemcsak a híres bilbaói Guggenheim Múzeumot tervezte, hanem a kapuit 1992-ben megnyitó párizsi Disneylandet is. A modern dekonstruktivizmus két további mestere Bernard Tschumi (Akropolisz Múzeum) és Rem Koolhaas (Seattle Könyvtár). A New York-i Guggenheim Múzeumot Frank Lloyd Wright tervezte.

Mit kapott Jan Wils holland építész 1928-ban, az amszterdami olimpiai stadion megépítése után?

Olimpiai aranyérmet
Bejegyzést a Guinness-rekordok könyvében
Házassági ajánlatot a 34 000 ünneplő néző előtt
Olimpiai aranyérmet Következő kérdés
Wils a stadion tervezéséért valóban olimpiai aranyérmet kapott. 1912 és 1948 között ugyanis az olimpiai játékokon építészek, festők, szobrászok, zenészek és írók is részt vettek a művészeti versenyeken, és a győztesek a dobogóra is felálltak.

Melyik állítás igaz a monumentális londoni Kristálypalotára, az első, 1851-es világkiállítás helyszínére?

Egy kertész tervezte
A kiállítás után szétszedték, és máshol építették fel
Előképül szolgált az egykori varieté és mulatóhely, a lipcsei Kristálypalota számára
Mindhárom előző állítás igaz
Mindhárom előző állítás igaz Következő kérdés
Az egyedülálló Kristálypalotát Joseph Paxton botanikus tervezte egy olyan melegház példáját követve, amelyben igazi fák is elfértek. A Hyde Parkban felállított, üvegből és acélból készült komplexumot a Great Exhibition után szétszerelték és a várostól délre ismét felépítették. 1936-ban a Crystal Palace tűz martalékává vált; a lipcsei Krystallpalast egy 1943-as bombatámadás következtében semmisült meg.

Mi a különös jellemzője a brutalizmus nevű stílusirányzatnak?

A meztelen betonfalak
A csupán felülről megvilágított, ablaktalan épületek
A bunkerszerű, méteres vastagságú külső falak
A meztelen betonfalak Következő kérdés
Egy kissé valóban brutálisan hatnak a háború utáni építészet brutalista stílusú látható betonfalai. A kifejezés a francia béton brut-ból vezethető le, amelynek jelentése nem több, mint „nyers beton”.

Mely épület sziluettjén alapul a Walt Disney Pictures filmstúdió logója?

A normandiai Mont-Saint-Michel kolostorhegy
A bajorországi Neuschwanstein kastély
A Loire menti chambord-i kastély
A bajorországi Neuschwanstein kastély Következő kérdés
Walt Disney-t annyira lenyűgözte a Neuschwanstein kastély, hogy mintául vette az 1950-es Hamupipőke-mesepalotához – sőt, az később birodalma védjegyévé vált.
A te pontszámod:
Oszd meg az eredményed:
Megosztás
Tweet
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

kvíz műveltségi kvíz építészet