szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mihail Svidkoj elnöki tanácsadó nemrég Magyarországon járt, és az MTI által kiadott közleménye szerint elégedetten távozott.

Magyarország, Szerbia és a boszniai Szerb Köztársaság kész a kulturális kapcsolatok fejlesztésére Oroszországgal – jelentette ki Mihail Svidkoj, az orosz elnök nemzetközi kulturális együttműködési tanácsadója hétfőn Bécsben.

„Manapság, ha európai államokról beszélünk, akkor sok minden függ az adott ország vezetésének politikai álláspontjától. Ebben az értelemben nemrég Magyarországon tett látogatásom, ahol különböző minisztériumok és kulturális intézmények képviselőivel találkoztam, megmutatta, hogy Magyarországon készek feléleszteni a kulturális kapcsolatokat, főként az orosz intézményekkel, s nem pedig az orosz kultúra magánszektorban található képviselőivel” – mondta Svidkoj.

Vlagyimir Putyin tanácsadója szerint hasonló a helyzet Szerbiával és a boszniai Szerb Köztársasággal is. Mint mondta, Szlovákia vezetése is nyitott a párbeszédre a kulturális együttműködés helyreállítása érdekében. Svidkoj Ausztriából Szlovákiába készül továbbutazni.

Nyitóképünkön egy nő sétál az orosz Wagner-zsoldoscsoport dicsőségére készült, „Wagner-csoport – orosz lovagok” feliratú, megrongált falfestmény mellett Belgrádban 2023. január 20-án.