Az MNB odapörkölt a Magyar Fejlesztési Banknak

DSC 1229
2024.03.12. 12:29
Az MNB vizsgálata nyomán összesen 28,5 millió forint bírságot szabott ki az MFB Bankra a vállalatirányítás, hitelkockázat, modellalapú értékvesztés módszertana, tőkemegfelelés, illetve az IT-biztonság terén megállapított hiányosságok miatt. A feltárt problémák mielőbbi kiküszöbölésére van szükség – jelentette be a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A pénzügyi felügyelet – helyszíni ellenőrzést is magában foglaló – vizsgálatot folytatott az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-nél (MFB Bank), és áttekintette a 2020. március 31-től a határozat meghozatalának időpontjáig terjedő működését.

Az MNB elismerte, hogy rendkívül szűkre szabottak a pénzügyi felügyelet felügyeleti jogosítványai az MFB Bankkal szemben az utóbbira vonatkozó törvény hatályos szövege miatt. Ez ugyanis kimondja, hogy a bank által végzett pénzügyi szolgáltatási tevékenység kapcsán az uniós tőkekövetelmény-rendelet (CRR) rendelkezéseit az MFB-törvényben foglalt eltéréssel kell alkalmazni.

Az MNB megállapította, hogy a bank nem megfelelően alakította ki a kiszervezett tevékenységekkel foglalkozó szervezetét, és annak feladatait helytelenül rögzítette a szervezeti és működési szabályzatában.

Tartalmi kiegészítésre szorul a kiszervezési tevékenységre vonatkozó szabályozás, és ki kell egészíteni az arra vonatkozó nyilvántartást is. A belső ellenőrzés szükségesnél alacsonyabb létszáma nem tette lehetővé az előírt munkaterv teljes körű végrehajtását. Az általuk tett megállapításokhoz kapcsolódó intézkedéseket nem minden esetben hajtották végre határidőben, és ennek kikényszerítésére a terület nem kapta meg a szükséges segítséget a bank felügyelőbizottságától – ismertette az MNB.

Az MFB Bank nem az előírások szerint végezte az ügyfélcsoport-összerendeléseket, nem volt önálló ügyfélcsoport-képzési szabályzata, vállalati (ügyfél)minősítő rendszerében pedig módszertani hibákat követett el. Mint hozzáfűzték, a fedezet-nyilvántartó alaprendszer pontatlan képet adott a zálogjoggal terhelt fedezetek értékéről, valamint az ingóságok fedezeti allokálása sem működött megfelelően.

A monitoringtevékenységet érintő éves felülvizsgálatok határidőben történő elvégzésére a hitelintézet nem fektetett kellő hangsúlyt. Nem volt teljes körű a problémás ügyletek kezelését meghatározó szabályozás, mivel egyes ágazati hiteleknél nem rögzítették az ellenőrzési folyamat feladatait, gyakoriságát és módszertanát – sorolta a felügyelet közleménye.

A bank által a hitelek teljes futamidejére alkalmazott, a nemteljesítés valószínűségére vonatkozó adatsorok nem voltak reprezentatívak a vizsgált időpontban aktuális kedvezőtlen gazdasági körülményekre. Az IFRS 9 csoportos értékvesztésképzés során nem valósult meg a különböző lehetséges kimenetelek értékelése, s az értékvesztés összegét nem az egyes kimenetelek menti várható hitelezési veszteségek súlyozott összegeként számolták ki. A tőkemegfelelés kapcsán a bank helytelen kockázati súlyokat alkalmazott a vállalati kitettségeknél, jelzáloglevél-állományát pedig hibás kitettségi osztályba sorolta.

Az informatika (IT) területén naplózási hiányosságot állapított meg az MNB, illetve azt, hogy a bank nem végzett teljes körű sérülékenységi vizsgálatot IT-eszközei teljes palettáján

– folytatta a sort az MNB. A jogsértések miatt az MNB 28,5 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki az MFB Bankra, és előírta, hogy határidőre szüntesse meg a feltárt hiányosságokat. A feltárt problémák nem hatottak negatívan a pénzpiac egyéb szereplőire, illetve az ügyfelekre – fűzték hozzá.

(Borítókép: Magyar Nemzeti Bank. Fotó: Bődey János / Index)