szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Picasso Múzeumban mutatják be volt partnere, Françoise Gilot munkáit.

Amikor hosszú és viharos kapcsolatuk végén Françoise Gilot otthagyta Pablo Picassót, az elismert festő azt mondta neki, hogy nélküle semmi sem lesz. Egyúttal nekilátott, hogy tönkretegye egykori partnere karrierjét.

„Azt képzeled, hogy az emberek érdeklődni fognak irántad? Csak magad miatt soha nem fognak, tényleg… Csak egyfajta kíváncsiság lesz bennük egy olyan ember iránt, akinek az élete bensőségesen érintette az enyémet” – idézte fel Gilot később Picasso mondatait. Picasso komolyan gondolta: a szakításuk után a festő értelmiségi és művész barátai „háborút” indítottak Gilot ellen, aki el is hagyta Franciaországot, és az Egyesült Államokban telepedett le, ahol új életet kezdett, és újjáépítette a karrierjét. 2023-ban, 101 éves korában halt meg.

Françoise Gilot és Pablo Picasso 1948-ban
AFP

Gilot szakmai sikereit Franciaországban mindig is beárnyékolta Picasso, ezt próbálják meg most legalább részben korrigálni: új állandó kiállítást rendeznek a műveiből a párizsi Picasso Múzeumban. A múzeum szóvivője hangsúlyozta: nem úgy mutatják be, mint Picasso múzsáját, hanem Françoise Gilot-ra, a művészre koncentrálnak.  

A párizsi Picasso Múzeum őrzi a világ legnagyobb Picasso-gyűjteményét, most három emeleten rendeztek be egy új állandó kiállítást 22 teremben, ebből kapott egy termet Françoise Gilot.

Gilot 1943-ban, a náci megszállás idején találkozott Picassóval egy párizsi kávézóban. 21 éves volt, Picasso 61.

Picasso múzsája, Francoise Gilot munkáiban van olyan, ami a spanyol festőkirály életművéből hiányzik

Találó Francoise Gilot műcsarnokbeli tárlatának címe, a Felszálló Főnix. A francia festő kontinenseken átsuhanó, az újjászületés képességét elsajátító lénynek érezte magát.