szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A 15–18 év közötti orosz középiskolások számára kötelező tanítási anyag szerint valójában a NATO és Ukrajna készült megtámadni Oroszországot 2022 februárjában.

„Az, hogy a hazafias, katonai neveléssel már az általános iskola alsó osztályaiban vagy talán még korábban megkezdődik az ifjúság militarizálása, szintén a totalitárius rezsimek jellemzője” – mondta nemrég a HVG kérdésére válaszolva Stephen Hutchins, a Manchesteri Egyetem professzora, a brit Társadalomtudományi Akadémia tagja. Mintegy Hutchins figyelmeztetésére válaszolva arról jelent meg ma cikk a BBC-n, hogy egy új, az orosz középiskolásoknak szánt tankönyvben hogyan sulykolják a háborús propagandát, és bátorítják arra a diákokat, hogy csatlakozzanak a hadsereghez.

A tankönyv „Az Anyaország Biztonságának és Védelmének alapjai” nevű tantárgy hallgatóinak, azaz minden 15 és 18 év közötti orosz és a megszállt területeken tanuló középiskolásnak lesz kötelező heti egy alkalommal szeptembertől. Várhatóan az orosz–ukrán háború veteránjai tartják majd az órákat, akiknek már most ingyenes pedagógiai képzést nyújt az orosz állam.

A könyv 368 oldalon ismerteti „az orosz katonák hősies teljesítményeit” a 13. századtól napjainkig, Sztálint is dicsérik benne, és nagy figyelmet kapnak a szovjet győzelmek a „Nagy Honvédő Háborúban”. A korábban már idézett cikkben az éledező Sztálin-kultuszról is részletesen írunk, nem véletlen ugyanis, hogy már komolyan felmerült, hogy a ma Volgográdnak nevezett egykori Sztálingrád kapja vissza a második világháborúban ismertté vált nevét. 

A tankönyv szerint a Krím félsziget 2014-es elfoglalása „a Krím újraegyesítése volt Oroszországgal”. A 2022-ben indított háborút következetesen „különleges katonai műveletnek” nevezi, az előzményeiről pedig így ír: „Amikor 2014-ben államcsíny történt Kijevben, az új kormány minden orosz dologgal szemben elkezdett keményen fellépni. Orosz könyveket égettek el, műemlékeket romboltak le, betiltották az orosz dalokat és magát az orosz nyelvet… »orosz vér« koktélokat szolgáltak fel az éttermekben.”

A könyv szerint valójában a NATO és Ukrajna készült megtámadni Oroszországot, és nem az oroszok vonultak fel több százezer emberrel és felszereléssel egyszer csak az ukrán határon. A könyv szerzői hosszan írnak arról, hogy Oroszország, ellentétben az ellenséggel, „integritással harcol”. Ugyanaz az Oroszország, amelyik 2022–23 telén az ukrán energetikai infrastruktúra 40 százalékát lebombázta, hogy civilek fagyjanak meg az otthonaikban. A támadássorozattól amúgy azt remélték, hogy megtöri a morált a fronton.

A tankönyv arra buzdítja a gyerekeket, hogy csatlakozzanak a sereghez, ehhez felsorolja a szükséges dokumentumokat és a jelentkezési lapra mutató linkeket, valamint a közeli toborzóirodák pontos címét. És mi a jó a katonaságban? A tankönyv szerint többek között az ingyenes orvosi ellátás és biztosítás, a vonzó fizetés és a napi háromszori étkezés.