szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Életének 86. évében, Kolozsváron meghalt Szilágyi István Kossuth-díjas író, a Helikon folyóirat alapító főszerkesztője.

2024. március 13-án meghalt Szilágyi István író – adta hírül a Helikon erdélyi folyóirat a Facebookon.

Szilágyi István 1938-ban született Kolozsváron, a család 1940-ben Zilahra költözött, a szilágysági kisváros világa meghatározó élménye maradt. Jogi végzettséggel a háta mögött jelentette meg első írásait az Utunkban, melynek később munkatársa, 1968-tól főszerkesztő-helyettese lett – írják róla.

1990-től a Helikon néven újjáalakuló irodalmi folyóirat főszerkesztője lett. Első novelláskötete, a Sorskovács 1964-ben, első regénye, az Üllő, dobszó, harang 1969-ben látott napvilágot. Az évtizedek során a magyar irodalom olyan remekműveit tette le az asztalra, mint a Kő hull apadó kútba, az Agancsbozót és a Hollóidő, utolsó regénye, a Messze túl a láthatáron 2020-ban jelent meg.

„Szilágyi István nyugalomba vonulása után is figyelemmel követte a Helikon sorsát, bejárt a szerkesztőségbe, találkoztunk, beszélgettünk. 85. születésnapjára különszámot állítottunk össze, személyesen azonban már nem tudtuk megünnepelni vele az évfordulót. Méltósággal viselt betegség után távozott ma reggel” – írják, hozzátéve, hogy temetéséről később intézkednek.

„A Helikon munkaközössége osztozik a család gyászában – mi magunk az egykori főszerkesztőt, a nagyszerű írót, az atyai jóbarátot gyászoljuk. Isten veled, Pista bácsi!” – zárul a Helikon szerkesztősége által jegyzett nekrológ.

Borítóképünkön Szilágyi István. Fotó: MTI/Czimbal Gyula