Megvan a Fidesz főpolgármester-jelöltje, már csak Kövér László áldása kell hozzá

BP-9787
2024.03.14. 17:03 Módosítva: 2024.03.14. 17:26
A Fidesz budapesti választmánya csütörtökön egyhangú döntéssel Szentkirályi Alexandrát kérte fel a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltjének. Cikkünkben bemutatjuk Szentkirályi Alexandrát, akinek jelöltsége már korábban kiszivárgott, de azt nem árt tudni, hogy a Fidesz alapszabálya szerint a Kövér László vezette Országos Választmány hozza majd meg a végső döntést.

Szentkirályi Alexandra 1987-ben született Budapesten. Jogi diplomáját a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán szerezte.

Pályafutását a Fidelitasban kezdte, 2007 és 2010 között az ifjúsági szervezet budavári csoportelnökeként tevékenykedett. Ebben az időszakban más pozíciókat is elvállalt, dolgozott többek között a Nézőpont Intézet és a Budapesti Értéktőzsde munkatársaként, majd 2011-től a Design Terminal tanácsadó testületének tagja lett.

2010 és 2014 között képviselő volt a Fővárosi Önkormányzat Fidesz–KDNP-frakciójában, ezzel párhuzamosan számos Budapesthez köthető tisztséget töltött be:

  • 2012-től a Magyar Labdarúgó-szövetség budapesti igazgatósági tagja (BLSZ),
  • 2011-től 2014-ig a BKK Közút Zrt. felügyelőbizottságának elnöke,
  • 2010–2012 között a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft., valamint Fővárosi Közterületfenntartó Zrt. felügyelőbizottsági tagja volt.

Minden idők legfiatalabb főpolgármester-helyettese

Komolyabb ismertségre 2014-ben tett szert – igaz, ekkor még a férjezett nevét, a Szalay-Bobrovniczky Alexandrát használta –, amikor minden idők legfiatalabb főpolgármester-helyettese lett Tarlós István mellett.

Az ekkor mindössze 27 éves politikus Budapest humán ügyeiért, így leginkább a kulturális, oktatási, szociál- és ifjúságpolitikai, sport-, környezetvédelmi, turisztikai és arculati feladatokért felelt.

2015 tavaszán az Indexnek adott nagyinterjúban azt mondta: annak ellenére, hogy volt már mögötte négy év tapasztalat, és jó kapcsolatot ápolt Tarlós Istvánnal, a felkérés nagyon váratlanul érte. Arra a kérdésre, hogy a főpolgármester mit mondott, miért választotta őt, úgy felelt:

Az egyik az volt, hogy szeretett volna egy fiatalabb hangot a közelében tudni. Van benne annyi önkritika, hogy szereti, ha néha megjelennek körülötte olyan vélemények, amikkel kifejezetten nem tud azonosulni. Nyilván máshogy áll hozzá egy 27 éves ember bizonyos dolgokhoz.

Ugyanebben az interjúban leszögezte, hogy álláspontja szerint férje, Szalay-Bobrovniczky Kristóf (jelenlegi honvédelmi miniszter, volt londoni nagykövet) nem játszott közre az előmenetelében, mint fogalmazott: már akkor is a fővárosért dolgozott, amikor még nem is ismerték egymást.

Hozzátette továbbá: „Tarlós István egyébként sem az a típus, aki odamenne hozzá megkérdezni, hogy nem tudna-e valamit elintézni."

Beiktatása után nem sokkal férje lehetséges befolyása mellett gyakran cikkeztek arról a sajtóban, hogy diploma nélkül lett főpolgármester-helyettes. Lapunknak ezzel kapcsolatban akkor úgy nyilatkozott, hogy megvan az összes vizsgája, két nyelvvizsgája, a diplomamunkája, és már elkezdte letenni az államvizsgákat is, de kislánya születése után „kicsit más lett a realitás”, mint azt előzetesen gondolta.

A Scarlett Johansson-ügy

A 2019-es önkormányzati választáson Tarlós István ismét elindult, a kampányhajrában pedig bejárta a sajtót az a fotó, amelyen a főpolgármester két oldalán Scarlett Johansson és Szentkirályi Alexandra látható. Mivel a találkozóról a sajtóban úgy írtak, mintha a színésznő a főpolgármester mellett kampányolna, Scarlett Johansson kénytelen volt egy közleményt kiadni, melyben jelezte: különféle médiabeszámolók ellenére nem fejezte ki támogatását Tarlós István polgármesternek.

A közleményre a főpolgármester-helyettes is reagált, röviden úgy fogalmazott: „Nem tudjuk, hogy Scarlett Johansson milyen formában feltett kérdésre válaszolt”, valamint hogy „a képek publikálásának időpontjáról egyébként a színésznőt képviselő filmgyártó cég döntött, és engedélyezte azt.”

Scarlett Johansson ide vagy oda, 2019. október 13-án Tarlós István elvesztette az önkormányzati választást, Budapest új főpolgármestere Karácsony Gergely lett. Ettől fogva nyilvánvalóvá vált, hogy Szentkirályi Alexandrára is új kihívások várnak.

Pandémia és háború idején kormányszóvivő

A bejelentésre nem kellett sokat várni, bő egy hónappal az elvesztett önkormányzati választás után kiderült: 2020 január 1-jétől – Hollik Istvánt követve – kormányszóvivőként folytatja.

Miután 2020 márciusában Magyarországon is kezdetét vette a koronavírus-járvány, Szentkirályi Alexandra egyik első és egyben legfontosabb feladata lett tájékoztatást adni a kormány intézkedéseiről, a védekezés főbb elemeiről.

A kormányszóvivő ekkoriban még online, majd a pandémia végével már személyesen állt kamerák elé Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter oldalán. A Kormányinfók alkalmával arra igyekeznek választ adni, hogy „mit, miért tesz a kormány.”

Nem sokkal a koronavírus-járvány elcsendesedése után a 2022 februárjában kitörő orosz–ukrán háború, és az ahhoz kapcsolódó menekültválság tematizálta a magyar közéletet, az aktuális helyzetről Szentkirályi Alexandra is rendszeresen beszámolt. A kormányszóvivő a menekültellátás egyik fő helyszínén, a BOK-csarnokban is körbevezette az Indexet.

Szentkirályi Alexandra a háború kitörése óta gyakran beszélt a hazánkat is érintő energia-vészhelyzetről, az egekbe szökő inflációról, és az arra adott kormányzati válaszokról, így például az árfigyelő rendszerről.

„Van benne lojalitás”, „tüneményes teremtés”

A 2024-es önkormányzati választáshoz közeledve egyre többször került elő Szentkirályi Alexandra neve mint a Fidesz–KDNP lehetséges főpolgármester-jelöltje.

Tarlós István 2023 júniusában a hirado.hu-nak azt mondta: álláspontja szerint volt helyettese tudná a legtöbb szavazatot bezsebelni.

Ismeri Budapestet, a Városházát, nagyon otthon van a humán területen, kiválóan kommunikál, és két idegen nyelven is beszél. Úgy vélem, más jelölt-jelöltekhez képest Alexandra az, aki a Fidesz táborát sem osztaná meg, van benne lojalitás, ám céltudatos, saját elképzelései is vannak

– fogalmazott a korábbi főpolgármester.

Nem sokkal Tarlós István nyilatkozata után Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az ATV-nek arról beszélt: nincs még meg a Fidesz–KDNP jelöltje, de „Szentkirályi Alexandra egy tüneményes teremtés.”

A Kormányinfók alkalmával is gyakran elhangzott a kérdés, hogy kapott-e már felkérést, vállalná-e, mit tervez a jövőre nézve. A kormányszóvivő jellemzően azt a választ adta, hogy felkérés még nem érkezett, jelenlegi pozíciójában kitűnően érzi magát, így egyelőre a mostani feladataira koncentrál.

Az atv.hu kormányközeli forrásokra hivatkozva március 9-én írt arról, hogy Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő lehet a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje a júniusi önkormányzati választásokon. Az Index megkeresésére Láng Zsolt, a Fidesz budapesti választmányának elnöke azt mondta: a kormánypárt fővárosi választmánya a március 11-ei hét második felében dönt arról, ki lesz Karácsony Gergely kihívója.

Szentkirályi Alexandra elfogadta a felkérést

Szentkirályi Alexandra a közösségi oldalán reagált a jelölésre való felkérésre, amit megtisztelőnek nevezett, egyúttal el is fogadta azt.

A Fidesz Budapest a mai napon felkért, hogy főpolgármester-jelöltként megmutassuk: Budapest többet érdemel!

– fogalmazott a videóban a politikus.

Karácsony Gergely is reagált

„A főpolgármester nem a kormány szóvivője, hanem a budapestieké” – fogalmazott közösségi oldalán Szentkirályi Alexandra jelöltségével kapcsolatban Karácsony Gergely főpolgármester.

Karácsony Gergely posztjában arra kérte követőit, hogy találkozzanak március 15-én, 17 órakor a Szabad sajtó úton.

LMP: Budapest élén nem állhat a kormány szócsöve

Az LMP szintén a közösségi oldalán reagált Szentkirályi Alexandra jelölésére. Mint írták, „Budapest legnagyobb problémája, hogy az elmúlt években a sehova nem vezető politikai iszapbirkózás legfőbb terepe lett, és ezen a helyzeten Szentkirályi Alexandra győzelme nem javítana, hanem rontana”. 

„A főváros többet érdemel annál, minthogy miniszterelnök-jelöltek és kormányszóvívők ugródeszkának használják” – írták a bejegyzésükben.

Párbeszéd: Szentkirályi Alexandra a korrupt kormány embere

A Párbeszéd-Zöldek szerint Szentkirályi Alexandra „a korrupt, hazug, pedofilmosdató Orbán-kormány embere, nem a budapestieké”.

Főpolgármester-helyettesként ő tüntette ki a gusztustalan bicskei iskolaigazgatót, aki legalább tucatnyi gyermeket rontott meg, miközben korábbi londoni nagykövet, jelenlegi honvédelmi miniszter férje a budapestieket súlyosan károsító metróbizniszekben kaszált a milliárdokat 

– írta a párt a közösségi oldalán.

Jobbik-Konzervatívok: Budapest többet érdemel

Brenner Koloman, a Jobbik-Konzervatívok főpolgármester-jelöltje úgy reagált, hogy a Fidesz „önkormányzat-ellenes politikáját a kormány TikTok-harcosa, Szentkirályi Alexandra lesz kénytelen eladni a budapesti polgároknak”.

Abban igaza van a Fidesz jelöltjének, hogy ma Budapestet a káosz jellemzi, Karácsony Gergely pedig mindent megtesz Gyurcsány Ferencnek, csak megtarthassa a főpolgármesteri széket. A fővárost elhanyagolják, az autósokat üldözik, kukákat szerelnek le, romlik a közbiztonság, miközben főtanácsadók és tanácsadók által milliárdokat herdálnak el. Karácsony Gergely városvezetőként egyáltalán nem teljesített jól az elmúlt öt évbe

– fogalmazott.

„De kérdem én, erre miért volna megoldás Szentkirályi Alexandra, aki mindent megtesz Orbán Viktornak!? Budapest ennél tényleg többet érdemel! Számunkra se az orbáni, se a gyurcsányi ajánlat nem elfogadható! A mi Budapestünk egy polgári Budapest, ahol nem a pártok, hanem a lakosok, a polgárok érdekei az elsők” – írta Brenner Koloman.

(Borítókép: Szentkirályi Alexandra 2022. február 7-én. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)