szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A holokausztfilmmel díjat nyerő Jonathan Glazer a gázai háború kapcsán nemcsak az izraeli, hanem a palesztin civil áldozatokra is felhívta a figyelmet, amikor átvette a díját vasárnap.

Jonathan Glazer, az Oscar-díjas Érdekvédelmi terület brit rendezője egy olyan köszönőbeszédet mondott, amely a filmje és a jelenleg is zajló gázai háború között vont párhuzamot. A színpadon papírról felolvasva azt mondta:

A filmünk megmutatja, hová vezet a dehumanizáció a legrosszabb formája. Ez alakította az egész múltunkat és jelenünket. Most úgy állunk itt, mint férfiak, akik megtagadják a saját zsidóságukat, ugyanis a holokausztot kisajátította egy olyan megszállás, amely ártatlan emberek sokaságát sodorta konfliktusba. Az október 7-ei izraeli áldozatok és a Gáza elleni folyamatos támadások áldozatai is ennek a dehumanizációnak az áldozatai, a kérdés, hogy ennek hogyan állunk mi ellen?

A holokauszt-filmmel győztes Glazer beszédét Los Angelesben sokan megtapsolták, ezt a reakciót a korábban szintén holokauszt-filmmel Oscar-díjat nyerő Nemes Jeles László „megdöbbentőnek” nevezte.

Jonathan Glazer calls out Israel’s weaponisation of the holocaust

“We stand here as men who refute their Jewishness and the Holocaust being hijacked by an occupation which has led to conflict, for so many innocent people.” ‘Zone of Interest’ director Jonathan Glazer spoke out about Israel’s weaponisation of the Holocaust in his Oscar acceptance speech.

A magyar rendező a Varietynek azt nyilatkozta:

Nagyon szeretem az Érdekvédelmi területet, és úgy gondolom, hogy ez egy fontos film.

Ehhez ugyanakkor azt is hozzátette, hogy szerinte „Glazer egyértelműen nem mérte fel”, milyen felelősséggel tartozik például a európai zsidóság felé amiatt, hogy ilyen filmet forgatott.

És megdöbbentő, hogy a filmes elit megtapsolta őt ezért[a beszédért].

Véget ért a 2024-es Oscar-gála: Majdnem mindent vitt az Oppenheimer

Magyar idő szerint március 11-én hajnalban tartották a 96. Oscar-gálát, amit olvasóinknak élőben közvetítettünk.